SAVJETI Umanjite sa šećerom, bit ćete zdraviji

Kako da pobijedite želju za slatkim

Najvažnije je odmah donijeti odluku i ne odugovlačiti s njenim provođenjem

Avaz.ba

Najvažnije je odmah donijeti odluku i ne odugovlačiti

Foto: Ilustracija


Mnogi od nas imaju veliku želju za slatkim i svakog dana im je sve teže kontrolirati se. Želja za slatkim vrsta je slabosti koja se može riješiti na nekoliko načina, a što prije ih počnete primjenjivati, prije ćete se bolje osjećati.

Prirodni sok

I dalje ćete sebi moći povremeno priuštiti slatko, ali to ne treba biti pretjerivanje. Nekoliko je metoda uz koje će vam kolači, keks i drugi slatkiši postati dio prošlosti.  

Najvažnije je odmah donijeti odluku i ne odugovlačiti, jer ako se odlučite na postepeno odvikavanje, to sigurno neće dati zadovoljavajuće rezultate. Trebate odmah presjeći i prekinuti s kupovinom čokolada i sličnih namirnica. Na početku će možda biti teško, bit ćete umorni i bezvoljni, ali će vrlo brzo nestati želja za slatkim.

Cijeli proces vrlo je jednostavan - potrebno je malo da se riješite ovisnosti. Tokom kupovine izbjegavajte određene police, ali ne samo one s čokoladama, keksom ili bombonama.

Šećer se skriva i u gaziranim, ali i drugim sokovima, voćnim jogurtima, marmeladama. Možete piti samo priridni sok, koji sami napravite, jer ste sigurni da on ne sadrži dodatni šećer.

Ako vam nije lako bez slatkiša, uvijek možete pokušati sa zamjenskim. Suho voće dobra je opcija, ali pazite da u njemu nema dodanog šećera. Zbog toga je svježe voće uvijek sigurnija, ali i zdravija opcija. Slatke jabuke i ananas pravi su užitak i zadovoljstvo za ovisnike o slatkom.

Dovoljno vremena

Dajte sebi dovoljno vremena i kasnije ćete biti i više nego zadovoljni postignutim. Ako uspijete u namjeri da neko vrijeme izbjegavate slatko, poslije će vam biti čudno dok jedete kockicu čokolade. Bit će vam preslatka i radije ćete se odlučiti za čokoladu koja u sebi ima barem 60 posto kakaa. 

Kakvu kafu birati

Kafa u pakiranjima često u sebi sadrži punomasno mlijeko u prahu i mnogo šećera, koji doprinose njenom boljem okusu. Umjesto ledene kafe, za hladno osvježenje možete izabrati zdraviju varijantu - napravite kafu kao i obično, samo je ohladite ili napravite s hladnom vodom i ledom. Sadržavat će manje kalorija, a okus će biti sličan. Ljeti, također, izbjegavajte ledenu kafu sa sladoledom. 

Savjeti stručnjaka

Stručnjaci nude tri važna savjeta kako ubiti želju za slatkim i smanjiti unos šećera u organizam.  

1. Čitajte deklaracije

Nisu samo slatkiši puni šećera. Čak pola šećera koji pojedemo, dolazi iz takozvanih slanih izvora, odnosno iz hljeba i raznih peciva, sosa za tjesteninu ili preljeva za salatu, raznih krekera, začina... Upravo ti proizvodi izazivaju ovisnost o šećeru, a što ga više jedemo, tijelo ga sve više traži. Zato pažljivo čitajte i uspoređujte deklaracije i odabirite proizvode sa manjim udjelom šećera.

2. Razbijte začarani krug

Ako ste za doručak pojeli zaslađene žitarice, smatrajući to zdravim doručkom, u zabludi ste. Nutricionisti tvrde kako slatki doručak potiče brzi rast šećera u krvi, stvarajući energetsku eksploziju, dok nekoliko sati poslije šećer naglo opada pa imamo neodoljivu potrebu za slatkim.

Razbijte taj začarani krug i doručkujte obrok koji sadrži kombinaciju proteina i vlakana. Pojedite kajganu i tost od cjelovitih žitarica ili grčki jogurt s voćem.

3. Prolazna želja

Ako ne možete prestati misliti na slatkiše u ladici ili frižideru, jednostavno izađite i prošetajte desetak minuta ili nađite neku zanimaciju. Stručnjaci kažu da su takve želje prolazne i da će nam kratka promjena okoline ili neki novi sadržaj skrenuti misli i pomoći nam da zaboravimo na želju za slatkim.

Više o temi Šećer

ZDRAVLJE
7 voćki za svaku dijetu

Više o:

Šećer Slatko Želja
NA VRH

Podijeli članak na