PREPORUKE

Najbolji načini da se riješite nadutosti

Nutricionisti kažu da bi konzumiranje hrane u određenom vremenskom okviru moglo biti važnije od onoga što jedete

Ako želite ravan stomak, najmanje dva sata nakon obroka nemojte ležati. Ilustracija

Zdravlje u kući

14.8.2019

Konzumiranje hrane u periodu od deset sati prije podne do šest sati poslije podne može vam pomoći da skinete više kilograma nego što biste skinuli kada biste večerali, pokazala su istraživanja.  


Dnevno svjetlo

Nutricionisti navode kako bi i konzumiranje hrane u određenom vremenskom okviru moglo spriječiti nadutost. Pratite sljedeće savjete kako biste što prije došli do ravnog stomaka.

Ne spavajte nakon obroka - Najmanje dva sata nakon obroka nemojte ležati. Kontrakcije koje hranu pomjeraju kroz probavni trakt noću se usporavaju, što znači da možete imati probleme s varenjem, biti naduti i ispuštati plinove ako spavate nakon jela.

Jedite tokom dana - Pokušajte jesti dok vani ima dnevnog svjetla. Sistem za varenje programiran je da najbolje radi u tom dijelu dana, a usporava funkcije tokom noći.

Dobre bakterije

 

Ne jedite 12 do 14 sati - Tajming je možda čak i važniji od toga šta jedete. Pokušajte da između večere i doručka prođe 12 do 14 sati i u tom periodu nemojte ništa jesti. To vam može pomoći u mršavljenju i potaknuti dobre bakterije u crijevima koje ubrzavaju metabolizam i balansiraju hormone gladi.

Pijte kefir – on sadrži milijarde dobrih bakterija koje štite crijeva i pomažu u uspostavljanju balansa između dobrih i loših bakterija.

Usporite kada jedete

Ako jedete brzo i gutate polusažvakanu hranu, to može izazvati nadutost kada hrana stigne do probavnog trakta. Jedite bez žurbe i pokušajte se opustiti dok jedete. To će biti mala, ali značajna promjena koja će pomoći da budete manje naduti. Svako od nas ima oko kilogram i po bakterija u probavnom traktu. Mnoge su dobre za zdravlje i treba im raznolika prehrana.

Vodite dnevnik

Svi smo različiti i hrana koja odgovara jednoj osobi, za drugu možda nije dobra. Zbog toga je praktično voditi dnevnik o ishrani. Zapisujte na jednu stranu papira hranu koju unosite uz obrok ili užinu, a na drugoj strani simptome nadutosti i kada se javljaju.

Manje šećera

Iako nije sasvim poznato zašto, zna se da šećer dovodi do disbalansa dobrih bakterija i bakterija koje nemaju nikakvih benefita, kao i nadutosti. Zato se trudite da unosite što manje šećera

Je li „kriv“ gluten

Ako sumnjate da su žitarice, odnosno gluten, krivac za vašu nadutost, najbolje bi bilo namirnice s glutenom izbjegavati tri sedmice, pa ako primijetite da je nadutost manja u tom periodu, počnite opet jesti žitarice i pratite reakciju. To će vam pomoći da shvatite u čemu je problem i kako da ishranu krojite dugoročno.

Kada kod doktora

Ako ste probali savjete nutricioniste, ali ne možete utvrditi koje namirnice vam izazivaju nadutost, najbolje je da se obratite ljekaru. Bilo bi dobro da odnesete stolicu na analizu ako imate ozbiljnih problema s nadutošću, kako bi se utvrdilo imate li neku infekciju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.