DAROVI PRIRODE Plodovi poznati po ljekovitim svojstvima

Smokve protiv raka dojke i dijabetesa

Samo pet smokava dnevno osigurava više od 20 posto preporučene dnevne količine vlakana, a bogat su izvor i kalcija, željeza, magnezija, vitamina B6 i kalija

Zdravlje u kući

Dokazano je povoljno djelovanje smokava na nivo holesterola u krvi

Foto: Ilustracija


Smokva je vrlo cijenjena kao svježe ili suho voće, a uveliko se koristi i u narodnoj medicini. Uživanje u smokvama preporučljivo je onima koji pate od povišenog holesterola jer sadrže više vlakana od bilo kojeg drugog voća ili povrća. Naročito su bogate pektinom, topivim vlaknom koje može sniziti nivo holesterola u krvi. 

Samo pet smokava dnevno osigurava više od 20 posto preporučene dnevne količine vlakana. Smokva je i bogat izvor kalcija, željeza, magnezija, vitamina B6 i kalija.

Prevencija raka – Naučno je dokazano da ekstrakt smokava, njihov sastojak benzaldehid doprinosi smanjenju mogućnosti pojave tumora kod ljudi. Smokve su pokazale odlične rezultate kod smanjenja rizika od raka prostate. Također, vjeruje se da pomažu i kod raka dojki u periodu nakon prestanka menstruacije.

Smanjuje holesterol - Zbog suženja arterija može nastupiti infarkt ili moždani udar. Osim holesterola, na oštećenje srca djeluju i povećani trigliceridi. Dokazano je povoljno djelovanje smokava na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli poput stigmasterola i lanosterola, koje sadrže smokve, vežu se na molekule holesterola u crijevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.

Prevencija srčanog udara - Omega-3 i omega-6, kojima smokve obiluju, važne su za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Smokve su dobar izvor kalija, minerala koji regulira krvni pritisak.

Pomoć u liječenju dijabetesa - Zbog količine šećera koji sadrži smokva, dijabetičarima se preporučuje oprez prilikom njenog korištenja. Ipak, ako se koriste umjereno, može doći do smanjenja potrebe za količinom inzulina kod dijabetičara.

Poboljšavaju pamćenje - Redovno uzimanje smokava sprečava anemiju i poboljšava pamćenje. Samo četiri suhe smokve osiguravaju čak četvrtinu preporučene dnevne doze željeza za naš organizam.

Više o temi Smokve

NA VRH

Podijeli članak na