ORDINACIJA

Pratite znakove: Kako znati da je koža „iscrpljena“

Direktnim unošenjem vitamina C u kožu ona postaje zdravija i sjajnija <195> I vitamini A i E štite ćelije kože od slobodnih radikala, kao i preparati Q10 faktorom

Kako znati da je koža „iscrpljena“. Arhiv

Piše: Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić

14.8.2019

Starenje cijelog organizma, pa tako i kože, je neminovnost. Ne možemo ga spriječiti, ali ga adekvatnom njegom možemo odgoditi i ublažiti. Opuštene crte lica i neujednačena boja kože među prvim su znakovima da je koža „iscrpljena“ i da joj je potrebna vitaminska kura koja će joj vratiti blistavost i punoću. 

Ublažene bore

Vitamin C nije samo zadužen za prvu pomoć kod prehlade, već i za povećanu sintezu kolagena, a pomaže i u očuvanju mladolikosti kože - idealno je „oruđe“ za borbu protiv gubitka elastičnosti kože koju uzrokuje oksidacijski stres.  

Moćan vitamin trenutno djeluje na kožu - sitne bore su ublažene, ten je ujednačeniji, a koža blistavija. Direktnim unošenjem vitamina C u kožu ona postaje zdravija i sjajnija.

Bore su još jedan signal da je koži potreban oporavak. Ranija pojava bora uzrokovana je faktorima iz okoline. Koža stari na dva načina. Jedan je unutrašnje starenje, koje je genetski određeno i čiji se znakovi, u odsutnosti vanjskog starenja, vide tek u poodmakloj dobi. Drugi način je vanjsko starenje, koje je uzrokovano faktorima iz okoline: zagađenim zrakom, lošom prehranom, pušenjem i konzumacijom alkohola.

U poznim godinama i bez utjecaja vanjskih faktora koža postaje blijeda, s vidljivim borama, bez elasticiteta, smanjena je količina kolagenih vlakana, smanjen je broj fibroblasta, ćelija u koži koje proizvode kolagen, tanji je dermis, manja je prokrvljenost kože, a time i manji protok hranljivih tvari iz krvi prema dermisu i epidermisu.

Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić. Arhiv

Naredni važan signal za neophodno liječenje s ciljem oporavka kože je suhoća. Koža je suha u prvom redu zbog manjka glikozaminoglikana, a to je hijaluronska kiselina. Kod starijih osoba suha je i zbog smanjenja mogućnosti da zadrži vodu. Također, dehidracija je glavni „krivac“ za ten bez sjaja, jer voda čini oko 30 posto kože. Voda je odgovorna za njenu punoću i čvrstoću.

Iako koža starenjem gubi elastičnost i tonus, glavni krivac su ipak vanjski faktori, kao što su duhanski dim, onečišćena atmosfera, vjetar, hladnoća, štetne UV zrake i solarij.

Trajne posljedice

Znakovi stresa i umora najprije će se vidjeti na mjestu gdje se teško mogu sakriti – na koži lica. U nedostatku vremena, mnoge žene ignoriraju pojavu blažih simptoma koji mogu rezultirati trajnim posljedicama na koži, poput bora koje se mogu pojaviti prije vremena. 

Uz vitamin C, i vitamini A i E također štite ćelije kože od slobodnih radikala, kao i preparati s koenzimom 10, tzv. Q10 faktorom, enzimom veoma kompleksnog djelovanja, a krajnji efekt je zdrav i mladalački izgled kože.

Derivati kiseline vitamina A, retinoidi, pouzdano su sredstvo u prevenciji nastanka bora, jer stimuliraju stvaranje novog kolagena. Svi ovi preparati veoma su bitni u njezi kože, ali treba znati kada početi s njihovom primjenom.


Ciljana njega

S ciljanom njegom kože, kako bi se preveniralo starenje, treba početi u dvadesetim godinama. Kožu treba čistiti mliječnim emulzijama. U tom dobu dovoljno je za njegu upotrebljavati hidratantne kreme sa zaštitnim faktorom protiv sunca.

Preparate za jutarnje čišćenje s alfahidroksi kiselinama treba početi upotrebljavati nakon tridesete godine. Hidratantne dnevne kreme u toj dobi trebaju sadržavati neki od antioksidantnih sredstava. Za područje oko očiju, oko usana i na vratu, treba koristiti kreme koje sadrže retinoide.

Retinoid i Q10

Kako se ulazi u petu deceniju i dalje, kreme i preparati na bazi retinoida i sa Q10 koenzimom primjenjuju se na cijelu kožu lica, vrata i ruku. Ove preparate treba ostaviti za njegu tokom noći, a tokom dana nanositi preparate koji sadrže antioksidanse i imaju jednak odnos masne i hidrirajuće komponente.


quote
<p>Bore su jedan od signala da je koži potreban oporavak </p>
Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.