PRAVILA Zdrav život

Večera ne treba biti obilan obrok

Pridržavajte se ovih šest pravila i spriječite prejedanje i ružne snove

Zdravlje u kući
14.08.2019 10:44

Večera bi trebala biti najlakši obrok u toku dana

Foto: Ilustracija

Tokom večeri metabolizam je najmanje aktivan i to je glavni razlog zašto tada ne treba jesti obilne obroke. Nije zdravo u krevet poći punog želuca. To će donijeti ili nesanicu, ili ružne snove. 

Večera bi trebala biti najlakši obrok u toku dana koji treba pojesti bar dva-tri sata prije spavanja, kako bi organizam imao vremena da je svari. Ukoliko se ipak želja za hranom uvijek pojavljuje u kasnim večernjim satima, pokušajte shvatiti zbog čega je tako.

1. Jedite dovoljno tokom dana

Ako ste uvijek gladni kasno uveče, pokušajte utvrditi jedete li dovoljno tokom dana. Na svakih tri do pet sati jedite ili uzmete neku zdravu užinu.

2. Doručak je obavezan

Dan biste trebali započeti obrokom koji je bogat vlaknima, proteinima i kalorijama, a izbjegavanje i izostavljanje doručka jedna je od najčešćih grešaka koja dovodi do toga da nas glad "stigne" tokom večeri.

3. Ne miješajte glad sa dosadom

Ako ste uveče gladni, jedite, ali se prvo uvjerite da je to što osjećate zaista glad. Ponekad naša želja za hranom uveče zapravo nije glad, već način da se izborimo sa stresom, emocionalnim problemima, dosadom, ali je možda i navika.

4. Jedite kada ste zaista gladni

Kada ste zaista gladni, trebalo bi nešto pojesti, ali birajte složene ugljene hidrate, zdrave masti i proteine. Kombinacija ugljenih hidrata i proteina potiskuje apetit pa ćete biti siti do jutra.

5. Odaberite prave kombinacije

Kada se desi da poslije večere ogladnite, uzmite pola šolje grčkog jogurta ili komad sira (protein), četvrtinu avokada ili četvrtinu šolje oraha (zdrave masti), nešto od složenih ugljenih hidrata poput žitarica ili dvije trećine šolje kokica. Umjesto grickalice popijte čaj ili čašu mlijeka sa cimetom.

6. Izbjegavajte masno i začinjeno

Hrana i napici koji sadrže kofein - kafa, čaj i čokolada - ne preporučuju se u večernjim satima. Trebalo bi izbjegavati začinjenu i masnu hranu, jer to može uznemiriti stomak i loše utjecati na spavanje.

Komentari

NA VRH