USKORO

Na testiranju prirodne zakrpe za srce

Za sada su se testovi na kunićima pokazali uspješnima

Uzgaja se u laboratoriji iz uzorka ćelija pacijenata. Ilustracija

Zdravlje u kući

13.8.2019

Uskoro na ljudima počinje testiranje prirodne zakrpe za srce sačinjene od milion matičnih ćelija, a koja može popraviti oštećenja na srcu nastala nakon srčanog udara, javlja BBC.  

Živa zakrpa zaista je fascinantan izum. Uzgaja se u laboratoriji iz uzorka ćelija pacijenata kako ne bi došlo do odbacivanja tkiva, prišiva se na oštećeni dio srca te se zatim pretvara u zdrav radni mišić. Ona također oslobađa hemikalije koje obnavljaju postojeće ćelije srca.

Za sada su se testovi na kunićima pokazali uspješnima, a ispitivanje na ljudima trebalo bi početi unutar sljedeće dvije godine, tvrde kardiolozi sa sveučilišta Imperial College London.

Srčani udar nastaje kada začepljena arterija blokira dotok krvi u srčani mišić zbog čega u njega više ne pristižu kisik i hranjive tvari. Takav događaj može trajno oštetiti srce i dovesti do neizlječivog zatajenja tog mišića.

- Nadamo se da ćemo uskoro pacijentima nakon srčanog udara moći ponuditi ovakve rutinske tretmane. Mogli bismo, na primjer, takvim pacijentima uz lijekove propisati i jednu zakrpu - rekao je ljekar Ričard jabur (Richard Jabbour).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.