ORDINACIJA

Žalimo se na zubobolju, a zapravo imamo upalu sinusa ili migrenu

Osim migrena, drugi nestomatološki uzroci oralnog bola uključuju klaster glavobolje, šindre (herpes), fibromialgiju i nedostatke vitamina

Više je mogućih uzroka zubobolje koji nisu vezani za zube. Arhiv

Prof. dr. Muhamed Ajanović

9.8.2019

Zubobolju obično uzrokuju propadanje zuba, napukli zub, infekcija zuba ili desni, impakcija zuba, neuspješno punjenje, nepravilno urađena kruna.  

Tačna dijagnoza

No, ima slučajeva kada se pacijenti obrate stomatologu zbog zubobolje koja nema jasnu etiologiju i u takvim slučajevima treba izbjegavati bilo koju invazivnu ili nepovratnu proceduru dok ne bude utvrđen pravi uzrok bola. Utvrđivanje uzroka bola pruža najbolju šansu za tačnu dijagnozu i uspješno liječenje.

Više je mogućih uzroka zubobolje koji nisu vezani uz zube, a jedan od njih je upala sinusa. Gornji molari vrlo su blizu sinusa, tako da upala ili kongestija sinusa može dovesti do zubobolje, a tada dekongestivi ili antihistamini mogu ublažiti bol. U ovim slučajevima savjetuje se da se obratite i otorinolaringologu (ljekaru za uši, nos i grlo).

Neki ljudi stišću vilice ili škripe zubima uobičajeno tokom dana i/ili dok spavaju, što može uzrokovati bolove u vilici, glavobolje ili preosjetljivost zuba. Škripanje zubima tokom spavanja naziva se bruksizam, a može dovesti i do istrošenosti/abrazije, lomljenja, rasklaćenosti, pa i do gubitka zuba.


Prof. dr. Muhamed Ajanović. Arhiv

Brukserima se najčešće propisuju „noćni čuvari“ - udlage, dizajnirane da zaštite zube od oštećenja. Noćni čuvari, međutim, ne mogu zaustaviti bol uzrokovan bruksizmom. Drugi pristupi liječenju uključuju vježbe istezanja mišića, lijekove, tehnike za smanjenje stresa i promjenu načina života.

Migrene su glavobolje koje se ponavljaju i za koje se smatra da su uzrokovane promjenama u mozgu. Migrena na srednjem dijelu lica podsjeća na tradicionalnu migrenu, ali umjesto da se pojavljuje na području čela, ona se može bolno projicirati i na licu, naročito u gornjoj vilici. Dakle, lako se može zamijeniti sa zuboboljom ili problemom sinusa.

Srčani problemi

Osim migrenskih glavobolja, drugi nestomatološki uzroci oralnog bola uključuju klaster glavobolje, šindre (herpes), fibromialgiju i nedostatke vitamina.


quote
<p>Gornji molari vrlo su blizu sinusa, tako da upala ili kongestija sinusa može dovesti do zubobolje </p>

Neki ne-zubni uzroci bola u zubima veoma su ozbiljni, poput srčanih problema i raka pluća, tako da se stomatološki bol nikad ne smije zanemariti.

 Nepovratne posljedice

Kada druga bolna stanja oponašaju stomatološke probleme, to može dovesti do nepotrebnih stomatoloških tretmana koji ne pružaju dugoročno olakšanje, pa upravo iz tog razloga, kada se ne može utvrditi jasan stomatološki uzrok bola u zubima, nije mudro nastaviti s bilo kakvim agresivnim ili invazivnim tretmanom ili bilo kojim postupkom s nepovratnim posljedicama.

Umjesto toga, potrebno se je javiti pravilno educiranim doktorima dentalne medicine, po mogućnosti specijalistima s iskustvom u dijagnostici i liječenju orofacijalnog bola.

Percepcija, dijagnosticiranje i terapija bola složeno je pitanje, a najbolji je onaj pristup koji uključuje stručnjake iz različitih oblasti.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.