ZAČINI

Kako su feferoni dobri za apetit i jesu li lijek za depresiju

Uživate li u hrani začinjenoj ljutim papričicama – feferonima?

Osim vitamina C, feferoni su bogat izvor A, B i E vitamina. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

6.8.2019

Feferoni se koriste širom svijeta kao dodatak jelima. Uglavnom su crvene ili zelene boje, a obje vrste imaju jednake zdravstvene prednosti. Sadrže visok nivo vitamina C, čak sedam puta veći nego u narančama.  

Osim vitamina C, feferoni su bogat izvor A, B i E vitamina, također su bogati mineralima kao što su mangan, bakar i kalij. Vitamini A i C su jaki antioksidansi koji sprečavaju oštećenje tjelesnih ćelija te reguliraju nivo holesterola.

Feferoni pospješuju sagorijevanje kalorija. Dobri su za apetit i pomažu u čišćenju probavnog sistema, održavajući ga zdravim i efikasnim. Oni su također iznimno dobri u liječenju depresije jer potiču stvaranje hormona sreće - endorfina.

Uzmite u obzir ove prednosti koje feferoni donose, začinite hranu i život te budite zdravi, a u nastavku teksta saznajte kako ovaj začin može poboljšati zdravlje.

Uklanja bol

Prvi i najveći benefit ljute paprike jeste da pomaže u uklanjanju bolova u zglobovima i mišićima. Naime, kapsaicin, tvar koja papriku čini ljutom, aktivan je sastojak koji se koristi u liječenju artritisa te bolova i grčeva u mišićima. Razlog se krije u tome što ovaj sastojak utiče na regije mozga koje reagiraju na bol.

Zaštita srca 

Studija koju je objavilo American Chemical Society pokazala je da kapsaicin iz čili papričica snižava nivoe lošeg holesterola u krvi, smanjuje krvni pritisak, pojačava cirkulaciju i sprečava sužavanje arterija te tako štiti srce od kardiovaskularnih bolesti.

 Sprečava širenje raka

Prema nekim podacima Američkog udruženje za borbu protiv raka (American Cancer Society) postoji jaka povezanost između konzumacije čili papričica i smanjivanja širenja raka prostate. S druge strane, indijski istraživači su otkrili da kurkuma sadrži antioksidant s jakim antitumorskim djelovanjem.

 Sagorijeva kalorije

'Vrućina' u feferonima potječe od kapsaicina koji dokazano potiče rad metabolizma te sagorijevanje kalorija. Uz to, jedna kanadska studija pokazala je da muškarci koji predjelo pojedu s nešto ljutog umaka, do kraja obroka unesu 200 kalorija manje od osoba koje se nisu prepustile uživanju u začinjenoj hrani.

U drugoj studiji koja je trajala šest nedjelja, pokazano je da pola kafene kašike ljute paprike u obroku umanjuje apetit i sagorijeva kalorije te utiče na mršavljenje. Uz to, umanjuje želju za slanom, masnom i slatkom hranom.

Otčepljuje zapušen nos

Kapsaicin stimuliše nazalne prolaze i otpušuje zapušene sinuse i nos. Zato, ukoliko ste prehlađeni, konzumirajte ljutu hranu začinjenu ovom paprikom.

 Umanjuje nivo šećera u krvi

Jedna studija pokazala je da su osobe koje imaju dijabetes, a koje su jele obroke sa ljutom paprikom, imali manji nivo šećera u krvi i koristile su manje doze insulinske terapije.

Uklanja simptome psorijaze

Nanošenje kapsaicina pokazalo se djelotvornim kod psorijaze, jer ovaj sastojak uklanja svrab i druge simptome ovog kožnog oboljenja.

Poboljšava cirkulaciju

Zbog toga što ljuta paprika ubrzava krvotok, pomaže pri liječenju medikamentima, jer je njihovo djelovanje brže.

Loš zadah

Ljuta paprika utiče na pojačano lučenje pljuvačke koja igra ključnu ulogu u sprečavaju lošeg zadaha. Naime, suha usta doprinose ružnom mirisu, dok usljed lučenja pljuvačke, usta budu vlažna pa se samim tim iz njih miris ne osjeti.

Dobar izvor vitamina A

Ovaj vitamin utiče na zdravlje očiju, poboljšava funkciju mozga, jača imunitet, promovira rast ćelija i održava zdravlje kože. Uz to, on je moćan antioksidans koji uklanja upale jer se bori sa slobodnim radikalima.

Bolje varenje

Kako je već rečeno, ljuta paprika podstiče lučenje pljuvačke koja je veoma važna za varenje. Ljuta paprika pomaže protoku enzima koji učestvuju u razgradnji hrane, stimulira želučane sokove te pomaže tijelu svariti i hranu i toksine.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.