ZNAKOVI Prvi pokazatelj tegoba određenih organa

Promjene na licu - znak za uzbunu?

Mnoštvo dlačica, posebno na čeljusti, bradi i iznad gornje usnice, može biti naznaka policističnih jajnika

"Zdravlje u kući"

Neke bolesti ponekad je moguće prepoznati po izgledu lica

Foto: Ilustracija


Ako primijetite promjene na koži lica kakvih prije nije bilo, ne bi bilo loše da se posavjetujete sa svojim ljekarom. Neke bolesti ponekad je moguće prepoznati po izgledu lica. Ako je koža suha ili usne, i uz to se još ljušte, to bi moglo značiti da pijete premalo tekućine, odnosno da patite od dehidracije.

Krvne žile

Ali, to može biti i nagovještaj mnogo ozbiljnijeg zdravstvenog problema koji utječe na funkciju znojne žlijezde, nizak nivo hormona štitnjače, a može se raditi i o dijabetesu.

Mnoštvo dlačica, posebno na čeljusti, bradi i iznad gornje usnice, može biti naznaka policističnih jajnika, hormonalne neravnoteže u kojoj dolazi do višeg nivoa muških hormona, tvrde stručnjaci. Također, ako imate holesterolom ispunjene lezije na kapcima, postoji rizik od srčanih oboljenja.

Također, otekle oči umornog izgleda s vrećicama ispod njih mogu upozoravati na hronične alergije koje šire krvne žile. U osjetljivoj koži ispod očiju to izaziva natečenost i tamne kolutove ljubičastoplave boje. Ako ste primijetili da vam je lice asimetrično, to može biti jedan od prvih znakova moždanog udara. Nikad nemojte zanemarivati ove znakove moždanog udara, napominju stručnjaci.

Plavi ton

Čak i male promjene boje tena, ističu stručnjaci, mogu ukazivati da nešto nije kako treba. Naprimjer, bljedilo može biti znak anemije, žućkasta boja ukazuje na bolest jetre, a plavi ton na usnama ili noktima može upućivati na bolesti srca ili pluća.

Pojava osipa i mrlja

Određeni probavni problemi mogu se pojaviti kao promjene na koži lica. Crvene kvržice koje svrbe mogu biti naznaka celijakije, autoimunog poremećaja kod kojeg tijelo ima reakciju na gluten. Osip u obliku leptira preko jagodica i nosa zna biti znak lupusa, hronične autoimune bolesti koja zahvata kožu, zglobove, bubrege i jetru. Alergije, ekcemi i rozacea te određene infekcije, također, mogu izazvati pojavu osipa na licu.

Padajuća brada

Padajuća brada zajedno s debelim vratom i malom čeljusti, može biti znak apneje, prestanka disanja tokom spavanja, u više navrata na deset i više sekundi. Ako jako hrčete, budite se s glavoboljom ili ste pretjerano umorni tokom dana, provjerite da nemate ovaj poremećaj.

Hronično crvenilo

Crvenilo na licu obično je samo reakcija na stres, ljutnju, anksioznost i neko drugo ekstremno emotivno stanje. Međutim, hronično crvenilo znak je nekog skrivenog zdravstvenog problema. Ono na području obraza i nosa ukazuje na visoki krvni pritisak ili autoimune bolesti uzrokovane povećanim nivoom kortizola (hormona) u krvi.

Bijele mrlje

Blijedo lice i obrazi znak su oslabljenih žlijezdi i neaktivne jetre. Osim na anemiju, upućuju i na oslabljeni imunološki sistem. Bijele mrlje na licu mogu biti znak problema s bubrezima.

Više o temi Lice

Više o:

Lice Promjene Uzbuna
NA VRH

Podijeli članak na