SAVJETI

Kako do ravnog trbuha

Radije konzumirajte voće u prirodnom obliku

Ako želite stanjiti svoj struk, trebate jesti nemasne proteine. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

5.8.2019

Mnogim je ženama područje struka, bedara i stražnjice najproblematičnije te mnoge od njih smatraju da se „lelujavog“ trbuha mogu riješiti samo s nekoliko trbušnjaka na dan. Pogrešno! Za gubitak masnih naslaga s trbuha potrebno je kombinirati zdravu prehranu, vježbanje, odmaranje, hidrataciju... Ovo su konkretni savjeti kako imati ravan trbuh.

Pomoć namirnica

1. Nemasni proteini - Ako želite stanjiti svoj struk, trebate jesti nemasne proteine. Najbolji izvor su bijelo meso i grah. Stručnjaci s Harvarda ističu da će nemasni proteini pomoći u održavanju zdravog nivoa zasićenih masnoća u organizmu. Uz pomoć namirnica poput piletine i graha gubit ćete tjelesne masnoće i oblikovati tijelo.

2. Izbjegavajte piti voćne sokove - Voćni sokovi i alkoholna pića sadrže mnogo šećera i kalorija. Izbjegavajte ih. Radije konzumirajte voće u prirodnom obliku.

3. Kardio vježbe - Kardio vježbe i vježbe snage važne su za ravan trbuh, jer ubrzavaju rad srca. Na taj način povećava se potrošnja kisika, što dovodi do gubitka masti. Ako jedete zdravo i vježbate, sve ste bliži svom cilju za ravan trbuh.

Bitna hidracija

4. Voda, voda, voda... - Pijte veće količine vode, dva do tri litra na dan. Hidracija tijela vrlo je bitna, a ako želite skinuti kilograme i zategnuti trbuh - pogotovo! Ako pijete dovoljno vode, metabolizam će raditi normalno, probava će raditi bez zastoja i lakše ćete imati ravan trbuh.

Pilates lopta

Lezite na pilates loptu i izdahnite. Podignite desnu ruku naprijed i lijevu nogu natrag. Zadržite se u tom položaju deset sekundi. Trbušnim i leđnim mišićima održavajte ravnotežu i položaj u ravnini. Ponovite vježbu drugom rukom i nogom.

Voda s limunom

Dan započnite čašom mlake vode s malo limuna, a zatim popijte sok od korijandera i metvice. To će biti okidač za vaš metabolizam. Pola sata nakon toga krenite na trčanje ili se bacite na vježbanje.

Ne preskačite doručak

Ako želite izgubiti kilograme, ne preskačite doručak. Kada se probudite, vaš je metabolizam itekako budan, a ako preskočite ranojutarnji obrok, metabolizam će se usporiti tokom dana. Na taj ćete način povećati mogućnost da bilo šta što pojedete toekom dana bude pohranjeno u masnim naslagama.

Rutina prije spavanja

Uvedite u svoju rutinu večernju šetnju. Nikako nemojte ići na spavanje odmah nakon jela. Organizmu je potrebno neko vrijeme da probavi posljednji obrok u danu koji ste konzumirali. Natjerajte se na šetnju, barem pola sata. Također, budite aktivni. Čak i ako vježbate sat vremena na dan, to je tek sedam sati u sedmici. Potrudite se da bude što aktivniji tokom ostalog vremena. Idite baciti smeće, igrajte se s djecom, idite u šetnju, pospremajte, plešite...


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.