DETOKSIKACIJA

Kako osloboditi organizam od štetnih tvari

Lubenica je dobar izvor kalija, koji podržava rad bubrega

Tijelo morate osvježiti namirnicama koje potiču detoksikaciju. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

8.8.2019

Organizam povremeno treba očistiti i osloboditi od štetnih tvari detoksikacijom. Kako biste pomogli jetri, najvećem savezniku za pročišćavanje organizma, tijelo morate osvježiti namirnicama koje potiču detoksikaciju. 

Neželjeni kilogrami

Lubenica sadrži velike količine L-citrulina, aminokiseline koja se u bubrezima pretvara u aminokiselinu l-arginin, koji čisti amonijak i druge otrove iz tijela. Također, lubenica je dobar izvor kalija, koji podržava rad bubrega i velika je pomoć u čišćenju organizma, a uz to pomaže i u skidanju neželjenih kilograma.

Ujutro popijte svježu limunadu bez šećera, jer ona stimulira probavni sistem te pomaže u rješavanju zatvora. Jetra jako voli limun, on je stimulira te otapa mokraćnu kiselinu i druge otrove u tijelu. Limun alkalizira organizam pa pomaže vratiti ravnotežu tjelesnog pH.

Čisti krv

Čaj od koprive odličan je za ljetno čišćenje organizma. Kopriva prirodno potiče tijelo na čišćenje i djeluje protuupalno. Ona pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže u snižavanju šećera u krvi te čisti krv. Stimulira rad crijeva, jača imunitet i čisti mokraćne kanale.

Također, cvekla je izuzetno bogata antioksidansima, vitaminima, kalcijem i željezom, što je čini odličnom namirnicom za detoks organizma. U sokovnik stavite svježu cveklu, mrkvu, jednu jabuku i komad celera pa promiješajte da dobijete sok i začinite s nekoliko kapi limuna.

Salate od povrća

Pravite salate od različitih vrsta povrća kako biste dobili različite specijaliste za slobodne radikale, antioksidanse. Birajte mlade izdanke, jer su vrlo laki za probavljanje, a odlični po nutritivnom sastavu. Mladi špinat, kelj, blitva, mrkva, šampinjoni, luk... Začinite ih hladnim uljima poput tikvinog i djevičanskog maslinovog te s malo jogurta i limuna.

Napravite pauzu

Meso je teško za probavni trakt pa je dobro povremeno napraviti pauzu. Jednom sedmično izbacite ga s jelovnika i zamijenite biljnim bjelančevinama - graškom, mahunama, bobom i lećama koje su lako probavljive. Kombinirajte ih s cjelovitim žitaricama poput smeđe riže te heljdine ili ječmene kaše.

Rekreirajte se

Za detoks je važno i da se pokrenete, jer znojenjem, također, izbacujete toksine iz tijela. Idite u šetnje umjesto da sjedite ispred televizora, vježbajte i rekreirajte se u prirodi ili otiđite na izlet. Ako ste na moru, iskoristite ga pa mnogo plivajte.

Opasnost od otrova

Otrovi u našem tijelu vode ka bolesti i hormonalnoj neravnoteži, slabe funkcije imunološkog sistema, nedostacima vitamina i neučinkovitom metabolizmu. Znakovi toga uključuju slabu probavu, loš zadah, zamor, loš ten i mišićne bolove.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.