VRUĆINE

Kako se pravilno rashladiti

Pravilo broj jedan u vrućim ljetnim danima je piti mnogo tečnosti, a naučnici preporučuju da se jede laganija hrana

Kako pregurati sa visokim temperaturama. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

1.8.2019

Vani je vruće i umirete od želje da se rashladite pod hladnim tušem? Nemojte, jer će vam to samo otežati podnošenje visokih temperatura, tvrde stručnjaci. Bolje je da se istuširate mlakom vodom, jer hladna na neprirodan način snižava temperaturu tijela pa ono nema dovoljno vremena prirodno se suprotstaviti vanjskoj temperaturi.

Krvni sudovi

Površinski receptori kože, kažu naučnici, pomažu da se čak i na ovako visokim temperaturama osjećate prijatno. Osim tuširanja hladnom vodom, ne preporučuje se ni ispijanje pretjerano hladnih napitaka. Sličan utjecaj ima ispijanje ledeno hladnih napitaka, jer vaš rashlađeni organizam nakon toga se mora ponovno prilagoditi vrelini koja vlada u okolini te pritom samo trošite energiju.

Hladna pića trenutno vas rashlađuju, ali mogu rezultirati stezanjem krvnih sudova, pri čemu se smanjuje gubitak toplote, a osim toga rashlađuju samo gornji dio sistema za varenje i brzo poprimaju temperaturu tijela, zbog čega ne smanjuju temperaturu cijelog organizma.

Piti tečnost

No, pravilo broj jedan u vrućim ljetnim danima je piti mnogo tečnosti, a naučnici preporučuju da se jede laganija hrana. Zbog visokih temperatura organizam traži hranu koja je laganija za varenje, bogata sadržajem vode i minerala koji se gube iz organizma znojenjem.

Organizam ne treba opterećivati namirnicama koje se teško vare poput suhomesnatih proizvoda, kao ni prženim, pohovanim i masnim namirnicama.

Izbjegavajte alkohol

Njemački državni centar za zdravstveno obrazovanje (BZgA) upozorava na potencijalno loš utjecaj konzumiranja alkoholnih pića tokom vrućih dana. Utjecaj alkohola je brži i snažniji kada je vani vrlo vruće i kada ste izloženi jakoj sunčevoj svjetlosti.

Ne vježbati

Ne treba smetnuti s uma ni to da svi trebaju biti vrlo oprezni kada je u pitanju vježbanje na otvorenom za vrijeme vrelih dana. Ne vježbajte za vrijeme najveće vrućine, savjetuju naučnici i dodaju da je najbolje da se uopće ne vježba kada je vanjska temperatura ekstremno visoka.

Spriječite besane noći

Spavanje za vrijeme vrućih, ljetnih mjeseci može biti prava noćna mora. Postoji nekoliko korisnih savjeta koji bi vam mogli pomoći u sprečavanju besanih noći. Preporučuje se spavati u pamučnoj pidžami. Korisno je i malo poprskati posteljine te rashladiti zastore. Dobar trik je i napuniti čarape hladnom rižom koja će jednom kada je na vašim stopalima, izvući svu toplotu iz vašeg tijela. Smočite stopala i zglobove prije spavanja, a tokom dana držite roletne i zavjese zatvorene kako biste spriječili pregrijavanje sobe.

Pomoć biljki

Tokom nesnosnih vrućina ljudi često posežu za klima uređajima, ali to nije najzdravija opcija. Postoje i prirodnije metode kako možete rashladiti dom, a jedna od njih je s biljkama, jer iz njih isparava voda i hladi okolni zrak. Ako nemate klimu ili je ne želite previše koristiti, upravo će biljke sniziti temperaturu u vašem domu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.