ORDINACIJA

Za „zubobolju“ nije kriv samo bol u zubu

U slučajevima gdje etiologija zubobolje nije jasna, treba izbjegavati bilo koju invazivnu ili nepovratnu proceduru dok ne bude utvrđen pravi uzrok bola

Bol na jednom području ponekad se javlja iz drugog razloga i izvora. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

13.9.2019

Kada nas zub zaboli, za većinu ljudi prvi i najlogičniji korak je obratiti se za pomoć stomatologu. Zubobolja je obično uzrokovana problemima kao što su propadanje zuba, napukli zub, infekcija zuba ili desni, impakcija zuba, neuspješno punjenje, nepravilno urađena kruna.

Liječenje kanala

Ima, međutim, slučajeva kada pacijenti posjećuju stomatologa zbog zubobolje koja nema jasnu etiologiju, samo da im se kaže da je sve u redu s njihovim zubima i oralnim zdravljem. Frustracija zbog zubne boli koja ne prolazi i nema jasnu etiologiju može potaknuti pacijente da posjećuju stomatologa iznova i iznova, pa ponekad mogu zatražiti postupke kao što su liječenje korijenskih kanala, pa čak i vađenje zuba u pokušaju da ublaže bol.

U ovakvim situacijama, uklanjanje bolnog zuba može donijeti samo privremeno ili nikakvo olakšanje.

To je zbog toga što se bol na jednom području ponekad javlja iz drugog razloga i izvora. U slučajevima gdje etiologija zubobolje nije jasna, treba izbjegavati bilo koju invazivnu ili nepovratnu proceduru dok ne bude utvrđen pravi uzrok bola. Utvrđivanje uzroka boli pruža najbolju šansu za tačnu dijagnozu i uspješno liječenje.


Prof. dr. Muhamed Ajanović. Arhiv

Bol koja se osjeća kao zubobolja može potjecati iz nekoliko drugih izvora, uključujući mišiće, živce i druge dijelove tijela. Postoji nekoliko mogućih uzroka zubobolje koji nisu vezani uz zube.

Bolno nervno stanje koje se naziva trigeminalna neuralgija često se poistovjećuje sa zuboboljom. Trigeminalni nerv - zapravo par primarno senzornih nerava - polazi s mozga na bazi lobanje i putuje kroz meko tkivo da bi inervirao obje strane lica. Svaki od tih nerava ima tri velike grane koje prvenstveno osiguravaju osjećaj za lice i vilicu, ali i inerviraju mišiće kako bi omogućili žvakanje.

Nervni signal

Tačan uzrok neuralgije nije uvijek poznat, često može biti upala trigeminalnog nerva ili krvnog suda koji vrši pritisak na nerv, ili čak pojava i rast tumora. Neuralgija se manifestira bolom u zubima, desni ili vilici, skoro uvijek samo na jednoj strani.

quote
<p>Neuralgija se manifestira bolom u zubima, desni ili vilici, skoro uvijek samo na jednoj strani </p>

Različiti drugi problemi u nervnom sistemu također mogu uzrokovati bol u ustima i na licu. Fantomska bol može se osjetiti i na mjestu prethodnog stomatološkog zahvata kao što je vađenje zuba ili procedura liječenja korijenskog kanala. Također, poremećaj u prijenosu nervnog signala može proizvesti razne efekte u bilo kojoj tački između senzornog nerva i mozga - naprimjer, može rezultirati osjećajem bola umjesto osjećaja hladnoće.

Povreda nerva može uzrokovati da se bol osjeća bilo gdje dužinom cijelog nerva, uključujući zube, desni i vilicu.

 Poremećaj viličnih zglobova

Jedan od glavnih nestomatoloških razloga za bol zuba ili lica je poremećaj temporomandibularnog zgloba (TMD), problem s parom zglobova koji spajaju donju vilicu s gornjom vilicom i lobanjom. Bol koji počinje u temporomandibularnim zglobovima ili oko njih može se reflektirati negdje drugdje, pa kao i zubobolja. U ovoj situaciji bilo kakva intervencija na zubu neće riješiti bol koji ima nedentalnu etiologiju.

Neki opći stomatolozi dijagnosticiraju i liječe TMD, ali se može savjetovati da se u slučaju problema s temporomandibularnim zglobovima uvijek i obavezno posavjetujete sa stomatologom čija se praksa fokusira na liječenje orofacijalnog bola ili s reumatologom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.