ORDINACIJA

Šta uzrokuje pritisak pri mokrenju

Mokraćna kiselina je nusprodukt razgradnje purina ili otpadnih produkata tijela

Javiti se ljekaru. Ilustracija

Piše: Prim. dr. Selver Šabanović, specijalista urolog

12.9.2019

Kod urologa sam naručen tek za mjesec. Mislio sam da je spolna bolest, ali svi nalazi su uredni. Dok mokrim, stvori se pritisak pri vrhu penisa, također je na istom mjestu zadebljana kožica. Moram stisnuti rukom da bude prohodno, a pri kraju izlazi malo krvi. Ujutro prije mokrenja rupa je začepljena i moram je stisnuti, a pritom izlazi malo gnoja. Peče me dok mokrim. Molim za savjet.  

S obzirom na tegobe koje opisujete tokom mokrenja i zadebljanje pri vrhu spolnog organa, i da vam pri kraju mokrenja izlazi malo krvi, preporučujem pregled kod urologa da se isključi suženje mokraćne cijevi na vrhu spolnog organa ili eventualno neki drugi uzrok vaših problema.

Imam povišenu vrijednost mokraćne kiseline. Šta to znači za organizam i kako se liječi?  

Mokraćna kiselina je nusprodukt razgradnje purina ili otpadnih produkata tijela. Razgrađuje se u krvi i eliminira se urinom. Zbog povećanog izlučivanja mokraćne kiseline mokraćom, pri izrazito kiseloj mokraći i u slučajevima povišenog endogenog nastajanja mokraćne kiseline mogu nastati mokraćni kamenci ili giht - jedna vrsta artritisa. Liječi se obično određenom vrstom lijekova kao što su „alopurinol“ ili „ziloric“. 


Prim. dr. Selver Šabanović, specijalista urolog. Arhiv

 Osjećam bol u donjem dijelu abdomena i testisima. Počelo je prije pola godine i javlja se nakon većeg fizičkog napora, vježbanja ili hodanja. Bolove osjećam naredna 24 sata. Rađen mi je UZV, obavljen pregled kod urologa, ortopeda, abdominalnog hirurga, rađeni su nalazi krvi, ejakulata, prostate. Sve je uredno. Nisam dobio nikakvu terapiju ni lijekove. Trebam li obaviti još neke pretrage i nalaze, jer probleme još imam?

Žalite se na bol u donjem dijelu abdomena i testisima, a tegobe se javljaju nakon većeg fizičkog napora, vježbanja ili hodanja, a traju već pola godine, kod Vas se, najvjerovatnije, radi o hroničnoj zdjeličnoj boli koja može biti uzrokovana miofascijalnim triger tačkama donjeg abdominalnog zida, u tkivu koje okružuje pubičnu kost i u dorzalnom području skrotuma. Za ovo stanje potrebni su detaljnije pretrage i poseban tretman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.