ORDINACIJA

Ugradnja implantata – u šetnju ili na kafu odmah nakon otpusta

Zahvat u trajanju od 50 do 75 minuta, s bezbolnim postoperativnim tokom, čini pacijenticu krajnje zadovoljnom

Pacijentica postaje samouvjerenija, sigurnija. Ilustracija

Piše: Prim. dr. Amela Karabeg

7.9.2019

U Sjedinjenim Američkim Državama više od 250.000 žena godišnje odluči uvećati grudi silikonskim implantatima. Povećanje grudi najpopularnija je estetska procedura u svijetu, pa i u BiH. 

Glatka površina

Tipično, ova operativna procedura uvećava nedovoljno razvijene grudi. Zaboravlja se da može restaurirati i asimetrične, kao i podići gravitacijom spuštene grudi. Kritična odluka za finalni rezultat uglavnom je ovisna o iskustvu i manuelnoj vještini hirurga i sastoji se od izbora implantata, hirurškog pristupa i mjesta i preciznosti postavljanja implantata.

Implantati mogu biti silikonski ili punjeni fiziološkom otopinom; niskog, umjerenog ili visokog profila; glatke ili teksturirane površine.


Prim. dr. Amela Karabeg. Arhiv

Hirurški pristup, postavljanje implantata može biti submamarno (kroz brazdu ispod dojke), kroz bradavicu dojke i preko pazuha. Implantat se postavlja ispod žlijezde, ispod mišića ili kombinirano. Mnogi rade jednu do dvije metode koje smatraju najboljim, a ne prilagođavaju metodu kliničkom nalazu i/ili želji pacijentice (sve dok je u granicama mogućeg).

U našoj poliklinici radimo pet različitih metoda povećanja. Tako imamo spektar djelovanja za postizanje najprikladnijeg i najboljeg rezultata za pojedinačnog pacijenta. Objavili smo u indeksiranom časopisu vlastitu metodu koja je potrebna posebno kod pacijentica s izrazito nerazvijenim grudima, odnosno s malom količinom masnog tkiva, a sve u namjeri da se implantati ne pipaju.

Pravilan izbor je ključ koji osigurava zadovoljstvo pacijentice i hirurga i smanjuje mogućnost za komplikacije.

Edukacija pacijenata je od vitalnoga značaja. Uvećanje grudi nije procedura bez (rijetkih) komplikacija i one pacijenticama moraju biti prezentirane i o njima se s pacijenticama treba popričati. 

Moguće komplikacije

Često smo o tome govorili, a u posljednje vrijeme se spominje i ALCL kao moguća komplikacija povećanja grudi, naročito s implantatima jedne firme (makrotekstura), koje mi uopće ne koristimo. Pacijentice se mogu informirati o tome na internetu.

quote
<p>Ova procedura može restaurirati i asimetrične, kao i podići gravitacijom spuštene grudi </p>

Zahvat u trajanju od 50 do 75 minuta, s bezbolnim postoperativnim tokom, čini pacijenticu krajnje zadovoljnom. Više od 90 posto pacijentica već dan nakon operacije, odmah po otpustu, pije kafu s prijateljicama ili je u šetnji gradom. Postaju samouvjerenije, sigurnije, otvorenije u društvu.

 Potencijal dojenja

Pacijentica još jednom mora biti uvjerena da nakon operacije neće imati problema s dojenjem. Potencijal dojenja ostaje isti, jer se mliječna žlijezda ne afektira. U zaključku iznosim činjenicu da ovakve pacijentice trebamo razumjeti. Obično su najveći protivnici ugradnje implantata žene koje imaju lijepo formirane grudi. Ali, posmatrajmo osobe s potpuno nerazvijenim ili nedovoljno razvijenim grudima s aspekta „ona, a ne ja (koja ih imam)“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.