SIMPTOMI

Muči vas mučnina, a nisu ni trudnoća ni trovanje hranom

Mnoge stvari uzrokuju osjećaj mučnine koji nam se zna pojaviti u trbuhu

Šta se može učiniti da nestane mučnina. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

30.7.2019

Osjećaj mučnine muškarci vezuju za trovanje hranom, a žene za trudnoću. Međutim, još mnoge stvari uzrokuju osjećaj mučnine koji nam se zna pojaviti u trbuhu, a one nemaju veze s trudnoćom ili nečim što smo pojeli.  

Sljedećih šest neočekivanih stvari koje bi mogle biti razlog upravo tom osjećaju i šta se može učiniti da on nestane.

1. Emocije - stres

Iako je stres emocija, on uzrokuje niz fizičkih promjena u tijelu uključujući i crijeva koja su vrlo osjetljiva na negativne emocije. Naša crijeva su okružena nervima koji rade kako bi se ona proširivala i skupljala.

No, kad smo pod stresom naš mozak šalje signale koji stvaraju dodatno skupljanje nerava. Da bi se to dogodilo, dovoljna je i sitna nervoza.

Rješenje je - napraviti malu pauzu za vrijeme koje treba nekoliko puta duboko udahnuti. Još jedan od savjeta je popiti šolju čaja od đumbira ili prožvakati komadić kandiranog đumbira jer njegov pikantni korijen ima svojstva za koja se smatra da su dobra kad je u pitanju mučnina.

 2. Osjećaj gladi

Poslije nekoliko sati bez jela nivo šećera u krvi ponekad može biti prenizak, pogotovo ako su prethodno na jelovniku bili ugljikohidrati kao peciva ili kolačići. To može izazvati vrtoglavicu i mučninu.

To se može spriječiti ili popraviti tako što ćete uzeti nešto bogato ugljikohidratima kao na primjer voćni sok, komad kruha ili komad svježeg ili suhog voća. Dobro će doći i slatkiš, ako nema ništa zdravije.

Dodavanjem šećera svom organizmu, vratit ćete nivo glukoze u krvi u normalu pa ćete se osjećati bolje. Dodatan savjet je - izbjegavati hranu bogatu mastima i proteinima jer oni neće povisiti nivo šećera u krvi te mogu usporiti apsorpciju ugljikohidrata.

 Treba piti više vode

Nemir u trbuhu može znači da tijelo traži vodu. Ćelijama u našem tijelu potrebna je voda za proizvodnju proteina kako bi želudac funkcionirao ispravno. Kad osjete da ne dobivaju dovoljno vode, one prestaju raditi svoj posao te se tada pojavljuje osjećaj mučnine.

Nekim ljudima dovoljna je i blaga dehidracija za želučane probleme. Vjerojatno ćete znati da vam se javila mučnina od dehidracije, ako osjećate žeđ. Samo obična voda će već biti dovoljno rješenje problema.

No, ako imate znakove ozbiljne dehidracije poput vrtoglavice, umora ili zbunjenosti, bilo bi dobro potražiti savjet liječnika.

4. Lijekovi i dodaci prehrani

Ponekad lijekovi poput paracetamola ili ibuprofena na prazan želudac mogu izazvati mučnine. Bez prethodno pojedene hrane koja bi imala ulogu tampona u želucu, komponente nekih tableta mogu biti iritirajuće za sluznicu, a isto je tako i kod uzimanja vitamina C, E te željeza.

Bit će dovoljno da se mučnina smiri, ako pojedete samo komadić kruha ili nekoliko krekera. Za ubuduće, sat ili dva prije uzimanja lijekova i vitamina, pojedite nešto kako biste obložili svoj želudac. Od jela nakon tableta nećete imati prevelike koristi.

 5. Teške glavobolje mogu dovesti do mučnina

Teške glavobolje kao što je migrena, mogu uzrokovati vrtoglavice i zamagljen vid te potaknuti osjećaj mučnine. Ako predosjetite dolazak migrene, uzimanje lijekova za koje nije potreban recept može pomoći.

Samo nemojte zaboraviti uz lijek uzeti nešto poput krekera te piti dovoljno vode jer dehidracija može samo pogoršati glavobolje i mučninu. Ako lijekovi ne pomažu, porazgovarajte sa svojim liječnikom koji vam može prepisati lijekove za vaše stanje.

 Pritisak i u uhu

Ako osjećate i pritisak u uhu može se raditi o infekciji. Kanali koji su smješteni unutar naših ušiju imaju veliku i važnu ulogu kad je u pitanju ravnoteža.

No, infekcija može uzrokovati promjene u normalnom nivou tekućine u jednom uhu. Kad se to dogodi, naš mozak dobiva signal da je pritisak u zaraženom uhu drugačiji od pritiska u zdravom uhu. Ti mješoviti signali zatim mogu izazvati vrtoglavice i mučnine.

Infekcija uzrokuje bol u uhu, osjećaj pritiska u trbuhu, promjene u sluhu, glavobolju, temperaturu te nosnu kongestiju odnosno otečenost nosne sluznice.

Ako primijetite ove simptome, obratite se svom liječniku koji će prepisati odgovarajuće antibiotike protiv infekcije uha i za nekoliko dana ćete se već osjećati bolje.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.