SAVJETI

Kako prepoznati alergiju na gluten

Smatra se da je na 10 ili čak 12 oboljelih samo jedan prepoznat

Alergija na gluten teško se dokazuje. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

30.7.2019

Više od 55 bolesti povezano je s alergijom na gluten, protein koji se nalazi u pšenici, raži, ječmu i mnogim drugim namirnicama. Procjenjuje se da 99 posto ljudi s netolerancijom na gluten nikad nije dobilo dijagnozu.

Bez simptoma

Alergija na gluten teško se dokazuje. Smatra se da je na deset ili čak 12 oboljelih samo jedan prepoznat. Razlog je to što oboljeli mogu proživjeti niz godina bez ikakvih simptoma ili su simptomi slični simptomima drugih zdravstvenih problema, što može zavarati i pacijente i ljekare. Ako imate bilo koji od sljedećih simptoma, to znači da ste netolerantni na gluten:

1. Probavni problemi kao što su nadutost, proljev, pa čak i zatvor.

2. Keratosis pilaris ili “pileća koža" na poleđini vaše ruke.

3. Umor, vrtoglavicu ili osjećaj umora nakon jela koje sadrži gluten.

4. Dijagnoza autoimune bolesti, kao što su Hashimotov tireoiditis, reumatoidni artritis...

5. Neurološki simptomi poput vrtoglavice ili osjećaja gubljenja ravnoteže.

6. Hormonska neravnoteža.

7. Migrena, glavobolje.

8. Dijagnoza hroničnog umora.

9. Upala, oteklina ili bol u zglobovima, kao što su prsti, koljena ili kukovi.

10. Emocije kao što su anksioznost, depresija, promjene raspoloženja...

Potrebne pretrage

Ako mislite da ste alergični na gluten, nipošto ne prelazite na bezglutensku prehranu prije nego što se posavjetujete s ljekarom i obavite sve potrebne specijalističke pretrage. Izbacite li gluten iz prehrane prije nego što obavite potrebne pretrage, nalazi bi se mogli pokazati negativnim.

Kako testirati

Jedini i najbolji način kako bi bilo utvrđeno ako imate problema s glutenom je učiniti eliminacijsku dijetu i izbaciti ga iz svoje ishrane najmanje dvije do tri sedmice, a zatim ga ponovo uvesti. Imajte na umu da je gluten vrlo veliki protein i može potrajati mjesecima, pa čak i godinama za brisanje iz sistema, tako da što ga duže držite van svoje ishrane, to bolje.

Pojava osipa

Osobe koje su alergične na gluten imaju veći rizik od nastanka različitih vrsta osipa. Naravno, nije svaki osip uzrokovan glutenom. No, ako ste primijetili da osip ne prolazi uprkos svim tipovima liječenja, razmislite je li prehrana potencijalni uzrok.

Poteškoće sa začećem

Postoji jaka povezanost između neplodnosti i alergije na gluten. I muškarci i žene koji su alergični na gluten često vode borbu s neplodnošću. Iako to nije potkrijepljeno konkretnim naučnim dokazima, svim je naučnicima jasno da postoji povezanost. Ako je vaša neplodnost uzrokovana alergijom na gluten, dobra je vijest da ćete to riješiti prestankom unosa glutena.

Fibromialgija

Fibromialgija je hronična bolest koja se manifestira kroz bolove u vašim mišićima, ligamentima i tetivama. Pogađa oko četiri posto populacije, uglavnom žene. Izbjegavanje glutena moglo bi je ublažiti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.