INFEKCIJE Zdravlje žene

Poduzmite preventivne mjere i izbjegnite neugodu

Gljivične infekcije ima tri četvrtine žena barem jednom u životu, a pogoduju im kontraceptivi te antibiotici

Zdravlje u kući
19.09.2019 18:42

Gotovo tri četvrtine žena barem se jednom u životu susrelo s gljivičnom infekcijom

Foto: Ilustracija

Gljivice vole vlažno i toplo okruženje te ljetni mjeseci pogoduju njihovu bržem razmnožavanju. Zato u tom peiodu mnoge žene dolaze u ginekološku ordinaciju sa sličnim tegobama - pojačanim iscjetkom, crvenilom, svrbežom, bolovima kod spolnog odnosa i učestalim mokrenjem.  

Ti su simptomi uglavnom povezani s upalama rodnice i/ili mokraćnih puteva, što treba što prije početi liječiti. Gotovo tri četvrtine žena barem se jednom u životu susrelo s gljivičnom infekcijom.

Na meti su dijabetičarke i trudnice

Na meti gljivica najčešće su žene koje boluju od šećerne bolesti i trudnice, no gljivice napadaju i nakon liječenja antibioticima te ljeti kad im činimo uslugu sunčajući se u mokrom kupaćem kostimu.

Bakterije i gljivice koje žive u rodnici u normalnim uvjetima ne uzrokuju tegobe. Naime, normalne vaginalne bakterije, uz pomoć hormona jajnika, iz šećera proizvode mliječnu kiselinu te je vaginalna sredina zakiseljena, a ta kiselost sprečava razmnožavanje patogenih bakterija i gljivica te štiti rodnicu od upale.

No, ako se ravnoteža vaginalne flore poremeti, ti prisutni uzročnici mogu postati “neprijatelji” i izazvati upalu.

Čestim pranjem neadekvatnim pjenama koje smanjuju kiselost rodnice stvara se plodno tlo gljivicama kojima pogoduje i nošenje tangi te uske odjeće od sintetičkih materijala koji pospješuju znojenje, a ujedno onemogućuju koži da normalno diše.

Najčešći uzročnik je kandida

Uslugu gljivicama činite i kad pijete zaslađena pića te se, nakon kupanja u moru ili bazenu, sunčate u mokrom kupaćem kostimu ostavljajući da se polako suši na tijelu.

Među najčešćim uzročnicima upale su gljivice Candida albicans, a mnogo rjeđe C. glabrata i C. tropicalis. Candida je normalan stanovnik rodnice koji u promijenjenim uvjetima izaziva upalu rodnice, stidnice, anusa, ali i crijeva te usne šupljine.

Za nastanak upale nije neophodan spolni odnos, a razmnožavanju gljivica pogoduju smanjen imunitet, stres, kemoterapija i AIDS.

Gljivice dobivaju prostor za rast i kod primjene antibiotika jer se uništava vaginalna flora. Pogoduje im i povišen nivo šećera kod dijabetesa, a gljivične upale su češće i kod uzimanja oralnih kontraceptiva jer se mijenja metabolizam šećera.

 Potreban je ginekološki pregled

Kandidijaza se liječi peroralno tabletama te vaginaletama, kremama i vaginalnim gelovima, od kojih neke možete dobiti i u bez recepta. No, s obzirom na to da gljivične i bakterijske upale mogu imati slične simptome, nije preporučljivo da sami postavljati dijagnozu te bez ginekološkog pregleda uzimate terapiju, posebno ako se problemi pojave nakon usputnog spolnog odnosa bez zaštite. 

Kako bi spriječili upale uzrokovane gljivicama, koje mogu pokvariti ljetovanje, ginekolozi savjetuju izbjegavanje nošenja uske, pripijene odjeće, a sintetičko rublje treba zamijeniti onim prozračnim, od prirodnog materijala.

U liječenju gljivičnih infekcija mogu se koristiti i probiotici te biljni pripravci, primjerice ulje čajevca, kadulja, neven i sl.

Manje šećera - manje gljivičnih infekcija

U 90 posto žena koje su smanjile konzumaciju šećera smanjila se i pojava gljivičnih infekcija, pokazalo je američko istraživanje. Stoga, budite umjereni sa slatkišima te zdravim načinom života, zdravom prehranom i smanjenjem stresa ojačajte imunitet organizma.

Razloga za paniku nema jer, iako su dosadne, upale uzrokovane gljivicama nisu opasne.

Intimna njega i druge mjere

- Za intimnu njegu najbolje su pjene koje imaju niski pH - od 4,5 do 5,0, kao i izbjegavanje parfimiranih maramica, sprejeva i dezodoranse jer mogu izazvati iritaciju koja pogoduje nastanku infekcije.

- Nikako ne upotrebljavajte jake sapune jer će uništiti dobre bakterije koje održavaju gljivice u ravnoteži.

- Kupanje u kadi zamijenite tuširanjem, a nakon plivanja obavezno je skinuti mokri i obući suhi kupaći kostim.

- Prije spavanja uvijek treba presvući se iz nošenog u čisto rublje, što je posebno važno za gaćice. Uz sintetičko rublje, razvoju gljivica pogoduje i rublje od gusto tkanog pamučnog materijala s dodatkom elastina, koje prianja uz tijelo, kao i sintetičke čarape s gaćicama.

- Ako se razvije gljivična infekcija, rublje obavezno iskuhavati i peglati jer uobičajeno pranje ne uništava gljivice.

- Tokom mjesečnice tampone ili uloške obavezno je mijenjati svaka tri-četiri sata.

- Poslije kupanja, tuširanja i plivanja kožu dobro osušite, a intimno područje uvijek brišite od naprijed prema straga.

Siguran simptom

Simptomi gljivične infekcije najizraženiji su nakon spolnog odnosa jer trenje pojačava svrbež i neugodan osjećaj žarenja.

 Mogući uzrok: Pad imuniteta

Candida buja kod oslabljenog imuniteta Candida albicans nastanjuje crijeva, a ima je i na koži. Upravo je ona, kad izmakne kontroli, najčešći izvor gljivičnih infekcija. Bujanju Candide pogoduju i smanjen imunitet, stres, napetost te neravnoteža vaginalne flore.

 Slaba tačka: Gljivice za napad čekaju promjenu nivoa hormona

Gljivice mogu uzrokovati tegobe i onda kad se u organizmu mijenja količina hormona, a to se događa prije i poslije mjesečnice, u trudnoći te kod bolesti štitnjače i nadbubrežne žlijezde, kao i kod primjene kortikosteroida.

Komentari

NA VRH