GASTRO / TAJNE

Zašto su grah i sarma bolji sutradan

Baš kao što je san okrepljujuć za čovjeka, tako „odmor“ jela koja su inače odlična može učiniti još boljima

"Zdravlje u kući"

Grah

Foto: Ilustracija


Vjerovatno se nikad niste zapitali zašto su neka jela ukusnija dan poslije? Ili zašto bismo meso, nakon pečenja trebali ostaviti da odmori? Evo naučnog objašnjenja! Sva jela koja su ukusnija dan poslije imaju jednu zajedničku stvar, bogata su masnoćama i začinima.  

Djelovanje začina

Kada su u pitanju začini, oni vrlo često znaju imati jak okus odmah po završetku kuhanja. Vremenom, kada se jelo bogato začinima ostavi da odmori, začini se povežu i postaju blaži, nudeći na taj način najsavršeniji okus.

Također, začini (slično kao i luk, bijeli luk i začinsko bilje) potiču hemijske reakcije tokom kuhanja, pogotovo u dodiru s proteinima i namirnicama bogatim škrobom.

Kada kuhanje završi, te se hemijske reakcije zaustavljaju te ponovno počnu reagirati kad se hrana podgrijava. To je razlog zašto su neki okus više očiti i bolji kada se jelo podgrijava više puta.

Toplo je ukusnije od vrućeg

Kada su u pitanju gulaši i složenci, oni se rade od jeftinijih dijelova mesa koji su bogati kolagenom i prikladniji za duže kuhanje. Kolagen, nakon što se skuha, postaje želatinast i za sebe veže sve okuse umaka, safta...

Zato je podrgijani gulaš bolji dan poslije. Ista logika vrijedi i za sva ostala jela koja zahtijevaju duže kuhanje mesa te su ukusnija kada se jedu topla, a ne vruća.

Pečenje traži malo odmora

Razlozi zašto bismo trebali ostaviti goveđi odrezak da odmori ipaksu malo drugačiji. Odrezak je mišićno tkivo prepuno igličastih snopova mišićnih vlakana koja su, s druge strane, prepuna još sitnijih vlakana. U mesu se nalaze i sljedeći proteini: miozin i aktin, dvije vrste mikrofilamenata.

Kada se zagriju, ova dva proteina se ujedine i stegnu. Iz tog razloga sav „sok“ iz mesa izlazi van, što vidimo dok naš odrezak pečemo na roštilju. Nakon što odrezak maknemo s vatre, miozin i aktin se počnu opuštati što rezultira puštanjem dodatnih sokova van iz mesa.

Zato odrezak uvijek morate ostaviti 5 minuta da odstoji, a poželjno da je preliti i s malo ulja kako biste stvorili vlažan okoliš zbog čega će vaše meso biti mekano i sočno svaki put.

Ukratko, ostavite jela da odmore, nagradit će vas s puno boljim okusom!

Više o temi Grah

VAŠA KUHARICA
Grah s kobasicama
VAŠA KUHARICA
Zapečeni grah

Više o:

Grah Sarma Jelo
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na