ZDRAVA HRANA

Krastavac za energiju, ljepotu i osvježenje

Na listi pozitivnih djelovanja krastavca na zdravlje nalaze se i olakšavanje tegoba usljed kostobolje

Obiluju magnezijem, kalijem i silicijem. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

26.7.2019

Za krastavac (Cucumis sativus) kažu nutricionisti da je bolji od energetskog pića, jer sadrži dovoljne količine vitamina B i ugljenih hidrata. No, ovi zeleni plodovi čine i kožu lijepom i svježom jer obiluju magnezijem, kalijem i silicijem.  

Krastavci pomažu u probavi i skidanju kilograma pa su neizostavni u salatama i sendvičima. Kolutovi ovog povrća vrlo uspješno umiruju otečene podočnjake, a kao jelo hidriraju tijelo. Preporučuje se kolutom krastavca začiniti čašu vode.

Korisni sastojci

Plod je krastavca duguljastog oblika i tamnozelene boje. Na površini ima bradavice, a kad dozrije, ima glatku površinu. Plod je pun žućkastobijelih sjemenki.

Potječe iz Indije gdje su ga pili kao osvježavajući sok tokom vrućih ljetnih dana. Tamo se uzgajao već 5000 godina prije naše ere, a srodnici su mu tikva i lubenica. Prenesen je u Grčku i Italiju, kasnije i u Kinu a ljekovita njegova svojstva bila su poznata liječnicima još u doba Starog Egipta.

Svjež oguljen krastavac od 100 grama daje 12 kilogramkalorija, a sadrži 2,16 posto ugljikohidrata, 0,59 procenata proteina i 0,7 procenata masti. Od minerala kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo i nešto manje cinka, mangana, bakra i selena.

Od vitamina svježi krastavac sadrži vitamin C, vitamine B kompleksa i vitamin K

U 100 g svježeg oguljenog krastavca nalazi se vlakana 0,7 g, beta-karotena 31 µg, kriptoksantina 18 µg, luteina i zeaksantina 16 µg.

Ljekovito djelovanje

Veliki udio vode čini krastavac odličnim diuretikom, učinkovito uklanja nakupljene toksine, potiče rad bubrega i žuči. U kombinaciji s dijetalnim vlaknima koja i sâm sadrži potiče rad debelog crijeva i štiti organizam od kancerogenih tvari.

Mineralni je sastav krastavca zanimljiv, iako je količina nešto skromnija. Kalij kojeg ima najviše od svih minerala potiče fleksibilnost mišića i pomaže u reguliranju krvnog pritiska.

Brojni stručnjaci preporučuju sok od krastavca zbog korisne silicijeve kiseline koju sadrži u tragovima. Silicijeva je kiselina vrlo važna za održavanje zdravlja vezivnog tkiva mišića, ligamenata, hrskavice, kostiju, poboljšava ten i održava zdravlje kože, a udružena s vodom, prirodno hidratizira i daje koži zdravi sjaj.

Blagotvorni su i zato što snižavaju loš holesterol, kontroliraju pritisak i obogaćuju ishranu dijabetičara.

Dodatni plusevi

- Krastavac se može nanijeti na kožu u slučaju natečenih očiju, iritacija kože ili opeklina.

- Ekstrakti krastavca koriste se u preparatima za pomlađivanje kože. Umirujuće i blago djelovanje ovog povrća pripisuje se kafeinskoj kiselini i vitaminu C koji sprečavaju zadržavanje vode i daju osjećaj hladnoće karakterističan za krastavac.

- Nedavno je otkriveno da je kafeinska kiselina antioksidant te da ima antikancerogeno i protuupalno djelovanje.

- Sok od krastavaca je također koristan i za bolesti zuba i desni, osobito kod krvarenja desni.

- Manje je poznato da krastavac bolje osvježava usnu duplju od žvakaće gume i ubrzava zarastanje postojećih ranica u ustima, kao što i sprečava krvarenje desni.

- Krastavac navodno pomaže kod reume, iako nije otkriveno na koji način.

- Kora krastavca može se upotrijebiti za smirivanje kože nakon pranja suđa i izloženosti jakim deterdžentima i vrućoj vodi.

Priprema za jelo

Prije upotrebe krastavcima koji su presvučeni voskom uklonite čvrstu koru. One iz domaćeg uzgoja dobro operite pod mlazom tekuće vode ukoliko nemate namjeru ukloniti koru. U tom slučaju komadić kore probajte. Kora zna biti gorka što se može na kraju odraziti i na okus gotovog jela.

Krastavci se mogu i vrlo dekorativno oguliti pomoću noža za štedljivo guljenje, noža za dekoriranje limuna ili vrlo jednostavno povlačenjem vljuške po dužini krastavca prije rezanja.

Možete ih narezati na ploške, kockice ili na štapiće. Ukoliko ne želite jesti krastavce sa sjemenkama, uklonite ih tako da krastavac prerežete napola i zatim ih vrhom kašičice uklonite povlačenjem od jednog kraja prema drugom.

Za one koji teže probavljaju krastavac, preporučuje se narezati ga na male komade, posoliti morskom solju i prije konzumacije ostaviti nekoliko sati u frižideru.

Gastro kombinacije

S obzirom da je krastavcima vrhunac sezone u ljetnim mjesecima nije čudno što se ovo osvježavajuće povrće najviše koristi sirovo i dobro rashlađeno u kombinaciji s različitim namirnicama.

Krastavci se izvrsno nadopunjuju s mliječnim proizvodima pa se tako u nizu kuhinja od Hrvatske i Bosne i Hercegovine pa do Turske priprema salata od krastavaca s dodatkom jogurta ili kiselog mlijeka.

Krastavce narežite na ploške, posolite i ostavite da odstoje oko 30-ak minuta. Zatim rukama istisnite suvišnu tekućinu i dodajte bijeli luk pa ih prelijte jogurtom, kiselim mlijekom ili mješavinom pavlake i jogurta.

U kontinentalnoj Hrvatskoj će dodati kiselo domaće vrhnje i crvenu mljevenu papriku, u Bosni i Hercegovini jogurt, u Makedoniji će ponuditi tarator - salatu od krastavca s kiselim vrhnjem i začinima, a u Grčkoj čuveni tzatziki - predjelo od krastavaca s jogurtom, solju, biberom, maslinovim uljem i koprom.

Također, važno mjesto u ljetnoj prehrani ima i miješana salata od krastavaca, paradajza i paprika kojoj se u Grčkoj, Bugarskoj i Makedoniji dodaju i ovčji sirevi - feta ili kačkavalj.

Zanimljive su i kombinacije krastavaca sa žitaricama na salatu poput bulgura uz dodatak mladog luka, bijelog i svježeg začinskog bilja (peršina, kopra i metvice).

Kupovanje i čuvanje

Kad kupujete krastavac birajte plod čvrste strukture, zaobljenih rubova i ujednačene zelene boje. Manja izbočenja ili manji dijelovi svjetlije boje nisu znak lošijeg kvaliteta, ali svakako izbjegavajte žućkaste, smežuranih vrhova ili mekanih dijelova.

Manji krastavci sadrže manje gorčine dok manji broj sjemenki imaju tanji krastavci. Kupujte domaće, jer su oni pakirani krastavci ili oni iz uvoza presvučeni slojem voska radi produljenja roka trajnosti pa ih ne možete koristiti s korom.

Čuvajte ih u frižideru do sedam dana, a najbolje ih je upotrijebiti do dva dana nakon kupovine.

Nešto i za ljepotu

Krastavac je više od dvije kriške koje stavljamo na oči kako bismo odmorili umorne kapke, umirili napuhnutost i podočnjake ispod očiju te ih izbljedili.

- Maska od jogurta i krastavaca - Krastavci smanjuju otečenost dok jogurt hidratizira i zateže kožu. Ogulite krastavac i od njega napravite pire, dodajte nekoliko kašika običnog jogurta i pomijješajte sastojke. Nanesite masku na čisto lice i čekajte da se osuši. Nakon toga je očistite, umijte lice mlakom vodom i hidratizirajte kremom.

- Opekline i iritacije na koži umiriti ćete oguljenim i narezanim krastavcem.

- Silikon i sumpor koji možemo pronaći u sastavu ovog zelenog povrća pomažu brži rast kose što je velika novost, zar ne?

- Jeste li znali da samo složeni kolutovi krastavaca po licu izvlače nečistoće iz pora.

- Zbog vode od koje se sastoji dobra je pomoć u borbi protiv celulita, naravno uz vježbanje i dovoljnu količinu vode.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.