OPREZ

Visoka temperature neprijatelji su za vene

Krvni sudovi se šire, povećana je sklonost upalama, voda se zadržava...

Uz zdravstveni problem, narušava se i ljepota nogu. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

25.7.2019

Osim ugode, ljeto nam donosi i neugodna iznenađenja, kao što su izražen osjećaj težine i boli u nogama, što su simptomi koje povezujemo s bolešću proširenih vena i venske cirkulacije.  

Ženski hormoni

Pretjerano sunčanje i toplina ne odgovaraju nogama, jer se tada krvni sudovi šire, povećana je sklonost upalama, voda se zadržava u organizmu, što rezultira pojačanim otjecanjem nogu, pojavom osjećaja težine i grčeva. Tako se, uz zdravstveni problem, narušava i ljepota nogu.

Gotovo trećina odrasle populacije pati od bolesti proširenih vena. Na njenu pojavu utječu brojni faktori, način života, zanimanje - dugotrajno stajanje, sjedenje - nedovoljna fizička aktivnost, trudnoća, ali i neki lijekovi. Bolest može imati i nasljedni karakter. Posebno su ugrožene žene, zbog djelovanja ženskih spolnih hormona na širenje vena.

Proširene vene i kapilari vidljivi su nakon tridesete godine kod svake druge ili treće žene, a starenjem se situacija dodatno pogoršava. Kod osoba srednje i starije

životne dobi koje imaju izražene proširene kapilare i vene, liječenje traje tokom cijele godine, a i zimi noge imaju „neprijatelje“ - smanjenu fizičku aktivnost i hladnoću, ali i previše zagrijane prostorije. Važno je ne zapustiti se i ne zanemariti problem.

Slaba cirkulacija

Vene su krvni sudovi koji transportiraju krv prema srcu i sadrže valvule koje onemogućavaju povratak krvi u suprotnom smjeru i tako prkose gravitaciji. Varikozne vene nastaju kada valvule oslabe i tada se krv može nakupljati u ekstremitetima, cirkulacija slabi i krv se ne može nesmetano vraćati prema srcu. 

Ublažavanje tegoba

Za ublažavanje tegoba s proširenim venama najdjelotvorniji iz prehrane su bioflavonoidi. Manje je poznato da se oni nalaze i kao osnovne djelatne tvari u kremama i bezreceptnim lijekovima koji se koriste za rješavanje problema s venama

Te tvari potječu iz biljne hrane, posebno iz citrusnog i bobičastog voća. Bioflavonoidi se izdvajaju iz voća i uz vitamin C dodaju pripravcima te u toj kombinaciji pojačavaju antioksidativni učinak. Na taj način stabiliziraju zidove krvnih sudova, dovode do smanjivanja krhkosti i povećavanja elastičnosti zidova vena i kapilara.

Paukova mreža

Prvi znakovi „poremećaja“ obično se javljaju na stražnjoj ili unutrašnjoj strani nogu, manifestiraju se kao povećane, plave ili ljubičaste ispupčene žile, a mogu se javiti i sitniji kapilari koji podsjećaju na paukovu mrežu. Oni su dosta manji i bliži su površini kože, a mogu se javiti i na licu.

Važna je preventiva

Važna je preventivna terapija koja podrazumijeva pravilnu prehranu i uzimanje odgovarajućih dodataka prehrani. Važni su i kontrola tjelesne težine, izbjegavanje izlaganju visokim temperaturama i redovne tjelesne aktivnosti.

Stvaranje ugruška

Kod površinskih proširenih vena može se javiti tzv. tromboflebitis, odnosno stvaranje ugruška krvi oko kojeg se naknadno razvija upala u samom zidu vene i okolini. Bol je tada stalna, jaka, s crvenilom i povišenom lokalnom temperaturom. Ukoliko se proširi na duboke vene, nastaje velika opasnost jer bolesnik s trombozom u dubokim venama može dobiti plućnu emboliju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.