FIZIČKA AKTIVNOST

Kada je najbolje vježbati

Istraživanje danskih naučnika pokazalo je da se tokom jutarnjeg treninga sagorijeva više masnoća, dok se vježbanjem tokom dana ili uvečer gubi više kalorija

Postoji razlika u efikasnosti vježbanja ujutro i navečer. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

25.7.2019

Biti fizički aktivan u svakom je slučaju za vaš organizam i zdravlje mnogo bolje od sjedilačkog načina života. Bez obzira na to jeste li jutarnji tip koji početak dana ne može zamisliti bez vježbe ili se više volite oznojiti u teretani popodne, nakon stresnog dana na poslu, svakako ste u prednosti u odnosu na one koji nikako ne vježbaju. 

Ali, ipak postoji razlika u efikasnosti vježbanja ujutro i navečer. Istraživanja su potvrdila da je jutarnje vježbanje najbolje za dobar i kvalitetan san. Američki istraživači pratili su kvalitet sna ljudi koji su hodali na pokretnim trakama tri puta dnevno po 30 minuta.

Ispitanici su vježbali u sedam, 13 i 19 sati. Utvrđeno je da su oni koji su vježbali ujutro duže i čvršće spavali od onih koji su trening odradili popodne. A što bolje spavamo, tijelo će nam biti zahvalnije. Dobar san pogoduje zdravlju kardiovaskularnog sistema, smanjuje utjecaj stresa na organizam i pomaže u održavanju željene težine.

Druga studija, koju su proveli danski naučnici, pokazala je da se tokom jutarnjeg treninga sagorijeva mnogo više masnoća, dok se vježbanjem tokom dana ili uvečer gubi više kalorija. Jutarnji trening pokreće „programe“ u ćelijama mišića, čineći ih efikasnijim i sposobnijim za obradu šećera i masti, a kasniji trening na duži period povećava potrošnju energije cijelog tijela.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.