ZDRAVLJE

Bezopasne tačkice ili maligne promjene

Najbolje ga je uraditi tokom dana, uz prirodno svjetlo, a uz pomoć dva ogledala

Samopregled trebaju obavljati svi. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

23.7.2019

Nakon izlaganja kože suncu često joj se mijenja izgled, mogu nastati nove izrasline ili promjena boje koje do tada nisu postojale pa je neophodno kožu detaljno pregledati. Zbog toga je važno znati na koji se način radi samopregled.

Izlaganje suncu

Najbolje ga je uraditi tokom dana, uz prirodno svjetlo, a uz pomoć dva ogledala. Ipak, dijelove kože na leđima ili tjemenu najbolje bi bilo da pregleda neko drugi.

Samopregled trebaju obavljati svi, neovisno o izlaganju suncu, dobi ili tipu kože, a i roditelji bi trebali redovno pregledati djecu ili ih naučiti kako se to radi. Dovoljno se pregledati jednom mjesečno. Prvi pregled može vam uraditi ljekar kako bi vam objasnio razliku između madeža, pjega i tačkica bez pigmenta te vam reći na šta trebate obratiti pažnju.

Pregled počinje na koži tjemena, zatim na licu, prsima, stomaku, leđima, rukama i nogama. Posebno treba gledati dlanove, tabane i prostor između prstiju i pod noktima.

Obratite pažnju na svaku promjenu koje prethodni put nije bilo ili ako se jave izrasline koje naglo rastu, krvare, ako imate ranice koje ne zarastaju ili su veoma tamne.

Samopregled je veoma važan za rano otkrivanje malignih tumora kože i jedan je od najvažnijih postupaka u ranom otkrivanju malignog melanoma. Posebno temeljite i oprezne trebaju biti osobe kod kojih je već u porodici bilo slučajeva malignog tumora kože ili su ga same ranije imale.

Različiti oblici

Tri su glavna tipa karcinoma kože i vjerovatno su povezani sa UV zračenjem: karcinom bazalnih ćelija, karcinom skvamoznih ćelija i melanom. Svaki ima različite oblike i važno je da se vide prvi znakovi upozorenja. Zato pratite svaku vrstu promjene, ne biste trebali ignorirati čak ni sumnjivu tačkicu na koži.

Znakovi upozorenja:

- Madež koji mijenja boju, povećao se ili zadebljao, mijenja teksturu. Sumnjivi su i madeži nepravilnih oblika, veći od šest milimetara te svi koji su se pojavili nakon 21. godine života

- Koža se povećava i sjajna je, poluprozirna, zagasite boje, smeđa, crna ili višebojna

- Ranica koja stalno svrbi, boli, nastaje krasta, nagrižena je ili krvari te otvorena rana koja ne zarasta u roku od tri sedmice

Korak po korak

Potrebni su vam jako svjetlo, veliko i malo ogledalo, dvije stolice, fen za kosu, mape tijela i olovka ili fotoaparat. Koraci samopregleda:

1. Pregledajte lice, posebno nos, usta i uši - sprijeda i straga. Koristite ogledala za bolji pogled.

2. Pregledajte tjeme uz pomoć fena za kosu i ogledala kako biste svaki dio mogli vidjeti.

3. Pregledajte ruke: dlanove i nadlanice, između prstiju i ispod noktiju. Pregledajte i prednju i stražnju stranu podlaktica.

4. Ispred velikog ogledala pregledajte laktove te sve strane nadlaktica.

5. Pregledajte vrat i prsa. Žene bi trebale podići dojke i pregledati se i ispod njih.

6. Okrenite leđa velikom ogledalu i ručnim ogledalom pregledajte stražnji dio vrata, ramena, gornji dio leđa i stražnji dio nadlaktice.

7. I dalje se služeći s oba ogledala, pretražite donji dio leđa, stražnjicu te noge sa stražnje strane.

8. Sjednite te podignite svaku nogu na drugu pripremljenu stolicu, a obavezno pregledajte i genitalije. Ne zaboravite na zglobove, pozadinu koljena, stopala i mjesta između nožnih prstiju. Pregled neka završi s petom.

Karta tijela

Na prvom pregledu nacrtajte dva obrisa tijela s glavom, tako da prikazuju prednju i stražnju stranu. Na crtežu olovkom označite tačno mjesto gdje se nalaze madeži, pjege, kraste ili pigmentacijske mrlje. Za svaki naredni pregled koristite kartu tijela kako biste pratili nove pojave i promjene na koži.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.