ISTRAŽIVANJA Više nisu predmet podsmijeha

Zašto je dobro biti ćelav?

Istraživanje kaže da žene obično smatraju da su ćelavi muškarci jači i moćniji

"Zdravlje u kući"

Žene ih vide kao inteligentnije i mudrije

Foto: Ilustracija


Ćelavi muškarci odavno više nisu predmet podsmijeha niti izbjegavanja od strane suprotnog spola - štaviše, često ih smatraju uspješnijima i dominantnijima od muškaraca s bujnim kosom, pokazalo je istraživanje iz 2012., objavio je Business Insider. 

Istraživanje kaže da žene obično smatraju da su ćelavi muškarci jači i moćniji. Ovo nije baš iznenađujuća vijest s obzirom da neki od najpopularnijih glumaca kao Brus Vilis (Bruce Willis), Dvejn Džonson (Dwayne Johnson) i Džejson Statam (Jason Statham) imaju obrijane glave.

Istraživanje je proveo naučnik Albert E. Manes (Mannes) na Univerziteta u Pensilvaniji. Učestvovalo je 59 ispitanika i pokazalo se da su im ćelavi muškarci privlačniji.

Evo jednog mogućeg objašnjenja privlačnosti: ćelavost je nešto kao izjava. "Ne kažem da muškarca brijanje glave čini uspješnim, ali pokazuje da je učinio nešto aktivno“, izjavio je Seth Godin za Wall Street Journal.

Ćelavi muškarci su obično stariji, a žene ih vide kao inteligentnije i mudrije, pokazalo je istraživanje provedeno na Univerzitetu Sarland.

Ipak, postoji jedan tip frizure za muškarce s manje kose koji nije privlačan. Muškarci se čine privlačnijima, inteligentnijima i uspješnijima ako su potpuno bez kose, dok se muškarci koji imaju više kose na nekim mjestima, a negdje su ćelavi, nije nešto što se sviđa ženama.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na