STAVOVI Zdrava prehrana

Bolje meso i sir nego hljeb i šećer

Stručnjaci tvrde da je kontraproduktivno ljude upozoravati na štetnost maslaca i mesa jer na kraju jedu hljeb i šećer, namirnice koje su štetnije

"Zdravlje u kući"

Mliječni proizvodi i meso korisni za zdravlje srca

Foto: Ilustracija


Sir i meso smanjuje šanse od rane smrti za četvrtinu, otkriva veliko kanadsko istraživanje. To znači da možemo konzumirati dva puta više tih namirnica nego što se trenutno preporučuje, a to se odnosi i na maslac, smatraju naučnici. 

Vodeći ljekari kažu da rezultat istraživanja navodi na razmišljanje o konvencionalnim stavovima u vezi sa zdravom prehranom. A do navedenih otkrića kanadski su naučnici došli ispitivanjem više od 218.000 osoba o njihovoj potrošnji hrane u 52 zemlje svijeta.

Drukčije preporuke

Oni koji ostvaruju najveći dnevni unos mlijeka i crvenog mesa, smanjili su izglede za ranu smrt 25 posto, a rizik od iznenadnog srčanog udara za 22 posto.

Stručnjaci tvrde da je kontraproduktivno ljude upozoravati na štetnost maslaca i mesa jer na kraju jedu hljeb i šećer, namirnice koje su štetnije.

- Naši rezultati pokazuju da su mliječni proizvodi i meso korisni za zdravlje srca i dugovječnost. To se razlikuje od trenutnih smjernica za prehranu - izjavio je profesor Salim Jusuf (Yusuf) s kanadskog univerziteta McMaster.

Trenutno je preporuka konzumirati dnevno dva mliječna obroka, odnosno takvi proizvodi trebaju činiti osam posto dnevnog kalorijskog unosa osoba odrasle dobi. To su jedan jogurt ili dvije kriške sira. S druge strane, savjet je ne jesti više od 70 grama crvenog mesa dnevno.

Međutim, u sklopu istraživanja pokazalo se da su najboljeg zdravlja osobe koje konzumiraju tri mliječna obroka u danu i 120 grama neprerađenog crvenog mesa. Stručnjaci kažu da slične koristi ima i jedenje piletine i puretine.

- U odnosu na ugljikohidrate, smatram zasićene masti korisnima, a to je jasno vidljivo iz našeg otkrića - izjavio je dr. Endru Mente (Andrew) sa Univerziteta McMaster.

Zdravstvene smjernice navode da konzumiranje previše zasićenih masti povećava nivo holesterola u krvi i rizik od bolesti srca. Prema stručnjacima, njihov unos za odraslu osobu po danu ne bi trebao biti veći od 30 grama, a za žene 20 grama.

Zasićene masti nalaze se u životinjskim proizvodima kao što su maslac, sir i crveno meso. Osim što osiguravaju energiju, važne su i zbog esencijalnih kiselina.

 Drukčiji stavovi

- Dobro se hraniti znači gledati na prehranu u cjelini, a ne fokusirati se na pojedinačne elemente. Meso i mliječni proizvodi mogu pridonijeti zdravoj, uravnoteženoj prehrani dok se jedu u umjerenim količinama, uz obilje voća i povrća, mahunarki, orašastih plodova i cjelovitih žitarica - izjavio je profesor Džeremi Person (Jeremy Pearson), pomoćnik medicinskog direktora Britanske zaklade za srce.

Međutim, zbog ove studije neće se promijeniti trenutne smjernice o prehrani.

- Iako se slažemo da mliječni proizvodi igraju ulogu u prehrani, prevelika konzumacija može dovesti do visokog nivoa zasićenih masti i soli, a što povećava rizik od bolesti srca - pojasnio je Luis Levi (Louis Levy), voditelj odjela za prehrambenu nauku iz engleske Agencije za javno zdravstvo.

Više o:

Sir Meso Zdravlje Hljeb
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na