SAVJET

Blistajte na plaži

Blistajte na plaži

Vježbanje u ranu zoru ubrzava metabolizam. Ilustracija

Avaz.ba

24.7.2019

Ako ste odricanjem od slatkiša i redovnim vježbanjem pripremiti tijelo da zablistate na plaži, sigurno vas zanima kako zadržati željenu liniju. Donosimo nekoliko savjeta koji će vam u tome i pomoći.

Čuvanje kilaže

Sladoledima, gaziranim pićima i brzoj hrani teško je odoljeti, pogotovo dok ste na odmoru, ali prvi preduvjet za održavanje željene linije je da jedete zdravo i pametno.

Ne zaboravite piti vodu - Naša tijela sastavljena su većinom od vode, a tokom dana gubimo tekućinu putem znojenja i ostalih tjelesnih funkcija. Važno je popiti barem osam čaša vode, a tokom vrućih ljetnih dana i više. Voda se brine o zdravlju, ali isto tako je odličan saveznik u čuvanju kilaže.

Usvojite zdrave navike - Kada bilo koja vrsta aktivnosti postane dio rutine, i vi ćete se osjećati motivirano za usvajanje drugih zdravih navika, poput dovoljno sna, odbacivanja cigarete ili zdravog plana prehrane. Istraživanja su pokazala da vježbanje u ranu zoru ubrzava metabolizam i daje dodatnu energiju, čineći dan mnogo produktivnijim.

Birajte namirnice koje sadrže vlakna i proteine - Proteini i vlakna drže u ravnoteži nivo šećera u krvi i umanjuju osjećaj gladi. Zbog ovoga se nećete odlučiti da usput prigrizete nezdravu hranu i grickalice koje debljaju. Hrana bogata vlaknima dugo će vas ostaviti sitima, što sprečava prejedanje.

Mnogo kalorija

Pažljivo s pićem - Ono što pijete može biti pogubno za vitku liniju, baš poput onoga što jedete. Posebno se pazite koktela, jer se prave od raznih sokova punih šećera i alkoholnih pića pa možete u sebe unijeti mnogo kalorija, a da toga niste ni svjesni. Zato, odaberite čašu crnog vina ili vodu.

Obuzdajte želju za grickalicama

Svakog jutra, čim se probudite, vizualizirajte vježbu kako biste u sebi probudili želju za zdravom hranom. Zatvorite oči i zamislite novu, vitkiju verziju sebe kako ponosno šeta plažom u bikiniju. Tokom vizualizacije nastojte uočiti sve detalje – od načina na koji se krećete do raspoloženja koje osjećate. Kad god vas tokom dana uhvati želja za nezdravim grickalicama, sjetite se onog prizora koji ste zamislili i želja će vas proći.

Kupaći kostim

Kupite kupaći kostim koji će najbolje pristajati vašemu tijelu. Ako imate veće grudi, odaberite kostime s čvrstim gornjim dijelom koji pridržavaju široke naramenice. On će učiniti vaš struk vizuelno tanjim. Onima koji imaju nešto šire bokove preporučuju se kupaći kostimi s visokim strukom, jer će vizuelno suziti bokove.

Umjesto kafe - voda

Svi ujutro volimo uživati u svojoj omiljenoj kafi, a mnogi je ne mogu zamisliti bez punomasnog mlijeka i tople pjene. Ali, pokušajte tu naviku promijeniti. Koliko god vam taj jutarnji užitak bio privlačan, on je odgovoran za unos više od 500 kalorija, a tek je jutro. Umjesto kafe, popijte vodu, i pokušajte tako barem sedam dana.

Vedre misli

Sretne i vedre misli u glavi odagnat će razmišljanje o hrani. Američki i holandski naučnici otkrili su da negativna razmišljanja rezultiraju unosom veće količine hrane u organizam. Kada razmišljamo o smrti, instinktivno nam se javlja želja da kupimo hranu i pojedemo je, jer nam to daje određenu sigurnost. Zato napunite glavu samo pozitivnim mislima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.