ISTRAŽIVANJA Sručnjaci savjetuju

Da li je čaša piva ili vina pred san poželjna

U prvoj polovini noći, pod utjecajem alkohola, osoba spava kao da je u komi, u jutarnjim satima san je nemiran, zbog čega se dešava da se čovjek prerano probudi i više ne može zaspati

"Zdravlje u kući"
22.07.2019 10:11

Poslije 19 sati ne konzumirati alkohol

Foto: Ilustracija

Dok jedni tvrde da je čaša piva ili vina pred san poželjna, kako bi nas opustila i ubrzala naše "putovanje" u carstvo snova, austrijski ljekar dr. Hademar Bankhofer kaže da alkohol postiže sasvim suprotan efekat. 

- On remeti san, jer poslije sat do sat i po donosi prijatno opuštanje, ali za zdrav san je potreban postupni tok od nekoliko faza - prvo ide "utonuće", zatim lak pa dubok san i na kraju REM faza - objašnjava profesor Bankhofer.

Pod utjecajem alkohola ove faze se značajno remete. U prvoj polovini noći, pod utjecajem alkohola, osoba spava kao da je u komi, u jutarnjim satima san je nemiran, zbog čega se dešava da se čovjek prerano probudi i više ne može zaspati.

Mozak zato nije u stanju sakupiti novu energiju, pa se ujutru osjećamo samljevenim. Zato ovaj stručnjak savjetuje da se poslije 19 sati ne konzumira alkohol, niti bilo koje piće koje sadrži kofein.

Tagovi

Alkohol San

Komentari

NA VRH