ZNAKOVI

Pročitajte s lica koliko ste zdravi

Zbog čega pucaju uglovi usana, zašto se javljaju žute mrlje oko usta, očiju i nosa, ili tamne mrlje na vratu...

Akne na bradi nastaju zbog hormonske osjetljivosti u danima ciklusa. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

20.7.2019

Promjene na koži lica ne moraju uvijek biti posljedica lošeg tretmana ili promjena u njoj samoj, često ukazuju i na neke zdravstvene probleme u organizmu. Lice otkriva mnogo o zdravlju - od prehrambenih navika do životnog stila.

Masna hrana

Ispucale usne, i to u uglovima, mogu biti pokazatelj nedostatka vitamina iz grupe B. Ako tu pojavu prate i naslage na jeziku, gotovo je sigurno da ovih vitamina nedostaje u organizmu. Vitamini B kompleksa borci se protiv upala, a ima ih u mlijeku, mliječnim proizvodima, jajima, ribi, grašku, špinatu...

Žute mrlje oko usta, očiju i nosa mogu ukazivati na visok holesterol. Ako ih primijetite, nekoliko dana iz ishrane izostavite masnu hranu. Ako se ništa ne promijeni, obratite se ljekaru.

Akne na bradi nastaju zbog hormonske osjetljivosti u danima ciklusa. Ali, ako se nikako ne povlače, zatražite pomoć ginekologa, jer mogu ukazivati na sindrom policističnih jajnika. Uz to, stručnjaci navode i da povećana konzumacija mliječnih proizvoda i visokokalorična hrana mogu pojačati pojavu bubuljica na licu.

Ispucali kapilari i natečeno lice javljaju se, uglavnom, zbog stalnog konzumiranja alkohola. Pretjerivanje s cigaretama i ljutom hranom također može biti uzrok. A kada se jednom pojave, kapilari se više ne povlače.

Prvi signal

Tamne mrlje ili kolutovi na vratu javljaju se kao posljedica prekomjernog konzumiranja šećera i slatke hrane. Mogu biti i prvi signal povećanog rizika od nastanka dijabetesa tipa 2.

Povezuju se s visokim nivoom inzulina u krvi, a ako se stanje ne tretira na vrijeme, mogu se povećati. Najbolje rješenje je stroga dijeta koja će, osim kod problema s kožom, pomoći i u kontroli šećera u krvi.

Ispijeno lice

I pretjerano vježbanje može naškoditi organizmu. Na početku treninga lice se zacrveni od širenja krvnih sudova, ali nakon 15 minuta mišići trebaju više kisika pa se krv preusmjerava iz lica prema ostatku tijela. Lice gubi kisik, jagodice postaju upale, a mišići lica polako slabe.

Zbog toga se preporučuje kombinacija treninga. Trčanje i vožnju biciklom najbolje je kombinirati s vježbama rastezanja i oblikovanja poput joge. Treba izbjegavati cigarete i masnu hranu. Budite oprezni i s dijetama, zbog jo-jo efekta. Brzi gubitak kilograma i ponovno debljanje uzrokuju širenje kože i gubitak elastičnosti.

Imate li podočnjake

Anemija ili nedostatak željeza u krvi najčešće se povezuju s tamnim kolutovima ispod očiju. Problem je čest kod vegetarijanaca, jer meso je glavni izvor željeza. Ono pomaže u bržoj obnovi kože, a ako ga nedostaje, lice će biti blijedo i umorno. Zbog umora se šire krvni sudovi, a na tankoj i osjetljivoj koži ispod oka postaju vidljiviji.

Umorna i suha koža

Ako pijete previše kafe, to može isušiti kožu i izazvati crvenilo. Ako svaki dan pijete tri šolje kafe, za svaku se preporučuje popiti jednu čašu vode kako biste spriječili dehidraciju. Osim kafe, uzrok umorne kože je i nizak nivo vitamina D u organizmu, a on je zaslužan za stvaranje novih ćelija kože.

Blijeda put

Blijeda put ukazuje na manjak voća i povrća u prehrani. Povrće sadrži pigmente karotenoide koji koži daju zdravu boju. Uz samo tri porcije na dan koža će biti sjajnija, ali pretilim se ljudima preporučuju veće količine zato što salo apsorbira karotenoide.

Osim toga, blijedi ten može biti posljedica nekretanja ili manjka vježbe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.