PREPORUKE Analiza naučnika s Harvarda

Koje su prednosti biljnih bjelančevina

Pokazalo se kako prehranu s visokim udjelom crvenog mesa prati posebno visoka koncentracija triglicerida u krvi

"Zdravlje u kući"

Pomaže u smanjenju rizika obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti

Foto: Ilustracija


Analiza naučnika s Harvarda pokazala je kako nadomještanje u prehrani proteina životinjskog porijekla biljnima može pomoći u smanjenju rizika obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti. Rezultati objavljeni u stručnom časopisu Circulation su prikupljeni na uzorku od 1.803 ispitanika. 

Sudionicima istraživanja je praćena prehrana te su eventualne promjene uspoređivane s podacima o koncentraciji holesterola i  triglicerida u krvi te visini krvnog pritiska. Pokazalo se kako prehranu s visokim udjelom crvenog mesa prati posebno visoka koncentracija triglicerida u krvi, dok je prehrana s visokim udjelom "zdravih" proteina biljnog porijekla bila karakteristična po snižavanju prisutnosti tzv. lošeg (LDL) holesterola. 

Istraživači pri tome ističu proteine porijeklom iz mahunarki i orašastih plodova.

Više o temi Bjelančevine

ZDRAVLJE
Tijelo traži proteine
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na