SPREMNI ZA LJETOVANJE

Izaberite pravi zaštitni faktor i izbjegnite opekotine

Tip jedan je koža ekstremno osjetljiva na sunce, takve osobe skoro nikada ne pocrne i trebaju zaštitni faktor 50+, dok tipu četiri pripadaju osobe tamne kože, kose i očiju

Tip zaštite ovisi o količini pigmenta melanina. Ilustracija

Piše: L. SULJOVIĆ

26.7.2019

O njezi i zaštiti kože, kao najvećeg organa, trebali bismo misliti cijele godine, ali većina nas se tek pred polazak na ljetovanje da u potragu za odgovarajućim kremama i losionima. Tokom ljetovanja kožu izlažemo štetnim sunčevim zrakama pa je veoma važno odabrati proizvod odgovarajućeg zaštitnog faktora. 

Smeđe pjege

A prije kupovine zaštitnog faktora protiv prekomjernog djelovanja sunčeve svjetlosti sami možete utvrditi koje sredstvo odabrati, na osnovu boje vaše kože, očiju i kose, kaže prof. dr. Amina Mutevelić-Arslanagić, specijalista dermatovenerolog.

- Odabrati pravi preparat nije jednostavno. Na tržištu se nalazi mnogo sredstava za zaštitu od sunca, a razlikuju se prema vrsti filtera koji sadrže. Svi zaštitni faktori koje danas nalazimo na tržištu uglavnom sadrže zaštitu i protiv UV A i UV B zraka- navodi prof. dr. Mutevelić-Arslanagić, dodajući da je odabir pravog preparata jedna od garancija da ćete ljeto provesti ugodno i bez opekotina od sunca.

Od 2006. uvedena je nova klasifikacija faktora zaštite od sunca, takozvani LSF, a filteri su stepenovani od 10 do 50+. Filter s najjačim zaštitnim faktorom, pojašnjava naša sagovornica, označen je kao LSF 50+. Koliko dugo možete ostati na suncu prije nego što počne negativno djelovanje UV zraka, ovisi o tipu vaše kože.

Tip koji pruža zaštitu od sunca ovisi o količini pigmenta melanina. On nije prisutan samo u koži, ima ga i u kosi i u retini oka, a prema njegovoj zastupljenosti postoji šest tipova - od najsvjetlije boje kože, kose i očiju, pa do najtamnije nijanse. U našem podneblju najčešća su četiri tipa i prema njima treba odabrati i zaštitni faktor kreme.


Prof. dr. Mutevelić-Arslanagić: Odabrati pravi preparat nije jednostavno. Arhiv

- Tip jedan je koža ekstremno osjetljiva na sunce. Takve osobe imaju izrazito bijelu kožu, crvenkastu kosu, smeđe pjegice na licu i plave oči. Već nakon kratkog izlaganja suncu bez zaštitnog sredstva dobiju opekotine na koži. Skoro nikada ne pocrne nakon izlaganja suncu i oni trebaju zaštitni faktor 50+ - kaže prof. dr. Mutevelić-Arslanagić.

Rijetko reagira

Tip dva je koža umjereno osjetljiva na sunce, a takve osobe imaju svijetlu kožu, plave oči i svijetlu kosu. Maksimalno vrijeme koje mogu provesti na suncu bez zaštitnog sredstva je do dvadeset minuta. Koža ovakvih osoba na suncu brzo pocrveni i lako dobiju opekotine, pa im je potreban zaštitni faktor 30- 40. Koža ovakvih osoba ipak može malo pocrniti.

- Koža normalno osjetljiva na sunce pripada tipu tri. To su osobe smeđe kose, tamnozelenih ili smeđih očiju i svijetlosmeđe boje kože. Njihova koža brzo crni i rijetko reagira opekotinama nakon izlaganja suncu. Maksimalno vrijeme koje mogu provesti na suncu, bez zaštitnog sredstva, je 30 minuta. Trebaju zaštitni faktor 20-30 - ističe prof. dr. Mutevelić-Arslanagić.

Tip četiri je koža uglavnom neosjetljiva na sunce, a to su osobe tamne kože, tamne kose i tamnih ili crnih očiju. Bez zaštitnog sredstva na suncu nogu provesti do 40 minuta, a potreban im je zaštitni faktor 20+.

Koliko često se mazati

Zaštitno sredstvo treba nanijeti na kožu 30 minuta prije sunčanja. Nakon plivanja ili jačeg znojenja obavezno treba ponovo namazati kožu. Koža mora biti zaštićena i ako boravite u hladovini, jer je i tu prisutna sunčeva svjetlost čiji je intenzitet umanjen do 50 posto.


quote
<p>Sunčevim zrakama ne treba se izlagati u period od 11 do 16 sati, jer je tada intenzitet UV zračenja najveći </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.