DAROVI PRIRODE

Lubenica čuva vitku liniju

Sadrži značajne količine vitamina C, A, B6, kalcija, kalija, magnezija, vlakana i proteina

Lubenica je bogata kalijem koji smjenjuje koncentraciju mokraćne kiseline u krvi. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

25.7.2019

Lubenica je jedno od omiljenih obilježja ljeta i malo je onih koji ne vole uživati u njenom slasnom crvenom plodu.  

Čine je 92 posto vode i osam posto hranjivih tvari - vitamina, minerala i organskih spojeva. Sadrži značajne količine vitamina C, A, B6, kalcija, kalija, magnezija, vlakana i proteina, ali i niacin, tiamin i široku paletu karotenoida i fitonutrijenata, uključujući likopen.

Pomaže u mršavljenju - Velika koncentracija vode u lubenici, u kombinaciji s vlaknima, održava našu liniju vitkom. Konzumiranje lubenice sprečava nakupljanje viška masnoće u tijelu, a njena vlakna odlična su za probavu.

Prevenira srčani i moždani udar – Kalij iz lubenice oslobađa napetost u krvnim sudovima i arterijama te tako stimulira protok krvi i smanjuje stres. Karotenoidi sprečavaju zgrušavanje krvi, čime se smanjuje šansa za krvne ugruške, moždani i srčani udar te aterosklerozu.

Čuva srce - Likopen koji je lubenica puna najjači je antioksidans koji čuva srce i krvne sudove. Zajedno s vitaminom C i kalijem, smanjuje holesterol i stres. Likopen smanjuje i rizik od raka prostate, dojke, debelog crijeva, pluća i endometrija.

Liječi impotenciju - Aminokiselina arginin koristi se za liječenje erektilne disfunkcije. Djeluje stimulirajuće na libido i smanjuje seksualne poremećaje.

Pomaže dijabetičarima - Lubenica ima malo kalorija, samo 30 na 100 grama, i preporučuje se dijabetičarima. Vitamini i minerali poput kalija i magnezija pomažu u ispravnom funkcioniranju inzulina u tijelu, čime se smanjuje nivo šećera u krvi.

Dobra za oči - Zahvaljujući beta-karotenu, vitaminu C, luteinu i zeaksantinu iz lubenice, vaše oči bit će zaštićene od sljepoće i degeneracije zbog starosti.

Liječi bubrege - Lubenica je bogata kalijem koji smjenjuje koncentraciju mokraćne kiseline u krvi, čime se umanjuju šanse oštećenja bubrega i stvaranje bubrežnih kamenaca. Potiče i mokrenje i tako čisti bubrege.


quote
<p>Što češće se počastite ohlađenim kriškama lubenice, a možete napraviti i sok ili osvježavajuću voćnu salatu </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.