ORDINACIJA

Botoksom protiv znojenja i migrena

Botoks rješava problem i prekomjernog znojenja koje mogu uzrokovati napori, jake emocije, a posebno strah

Kada se botoks ubrizga, mišići se opuštaju i bore se izravnaju. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Reuf Karabeg

26.7.2019

Možete li mi pojasniti upotrebu botoksa u estetske, ali i funkcionalne svrhe? 

Botoks se u estetske svrhe koristi već desecima godina. Najčešći nehirurški tretmani u svijetu i u BiH za uljepšavanje su tretmani botoksom i filerima.

Jedini je od FDA (Američka agencija za hranu i lijekove) odobreni tretman za dinamičke bore na licu (koje se prave pri ekspresiji, odnosno pokretu lica). Najčešće se tretiraju bore na čelu, iznad gornje usne te s vanjske strane očiju. Zbog pojačanog korištenja mimičnih mišića, kao posljedica kontrakcija javljaju se trajne bore. Kada se botoks ubrizga u te mišiće, blokiraju se nervni signali, mišići se opuštaju i bore se izravnaju.

Botoks rješava problem i prekomjernog znojenja koje mogu uzrokovati napori, jake emocije, a posebno strah. Može se javiti i kao posljedica bolesti (tuberkuloza, dijabetes, pojačana funkcija štitne žlijezde), ali i zbog trudnoće, povećane tjelesne težine i klimaksa. Botulinum toksin tipa A djeluje tako što blokira utjecaj acetilholina na znojne žlijezde. Znojenje zahvata pazušne jame, dlanove i tabane i to su najčešće tretirane regije botoksom.


Prof. dr. Reuf Karabeg. Arhiv

Migrena je jedna od najčešćih vrsta glavobolja i javlja se periodično. Zastupljena je kod 12-20 posto žena i 6 posto muškaraca. Javlja se u dobi između 20 i 40 godina, ali i kod starijih osoba. Botoks, sprečavajući otpuštanje acetilholina, smanjuje spastičnost kod migrena i tako ublažava bolove koji mogu nestati nakon nekoliko tretmana. I bolni izrazi lica zbog migrene dovode do prijevremenog stvaranja bora. Liječenje migrene je dijelom i dugoročna prevencija nastajanja bora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.