ORDINACIJA

Kvalitetna oralna higijena za duži vijek lijepog osmijeha

Ostali faktori koji utječu na dugotrajnost nadoknade uključuju osjetljivost na karijes i bolesti desni; način i vrstu ishrane, oralne navike

Zubni konac koristite barem jednom dnevno. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

26.7.2019

Da bi se odgovorilo na pitanje zašto stomatološke nadoknade ne traju vječno, najprije treba razmotriti pitanje šta se od stomatoloških nadoknada - plombi, ljuskica ili krunica očekuje i u kojim uvjetima se nalaze. 

Kruna i most

Zubne krunice koriste se iz brojnih razloga. One mogu obnoviti pojedinačne zube koji su pretrpjeli veliko propadanje ili traumu, a čak mogu zamijeniti nedostajuće zube kao dio fiksnog zubnog mosta.

Most s tri jedinice čest je tip restauracije koja se koristi za zamjenu jednog zuba koji nedostaje. Sastoji se od tri zubne krunice pričvršćene zajedno u nizu. Da bi ovaj metod funkcionirao, mora postojati zdrav zub s obje strane protetskog rada. Prva i treća kruna u mostu postavljaju se preko zdravih zuba koji moraju biti oblikovani za upotrebu kao nosači. Srednja kruna služi kao zamjena za nedostajući zub.

Mostovi koji su dobro konstruirani izgledaju lijepo i imaju dug vijek trajanja.

Negativne sile koje djeluju na dva zdrava zuba, nosače mosta, čini ih podložnijim propadanju, tim više što se značajna količina zubne cakline mora ukloniti da bi se uklopile krune preko njih, a upravo caklina štiti zub od propadanja.


Prof. dr. Muhamed Ajanović. Arhiv

Kada nedostaje jedan zub, a naročito ako su susjedni zubi zdravi i bez oštećenja, uvijek se preporučuje ugradnja dentalnog implantata. Na taj način se ne smanjuje životni vijek zdravih zuba, a i finansijski razlozi idu u prilog takvog rješenja. Jer cijena tri krunice slična je cijeni dentalnog implantata.

Redovno čišćenje

U svakom slučaju, kvalitetna oralna higijena kod kuće i redovno profesionalno čišćenje zuba doprinijet će dugotrajnosti stomatoloških nadoknada na zubima.

Dobra oralna higijena ima veliki utjecaj na to koliko će izdržati vaš stomatološki rad, ali i vaši prirodni zubi. Ostali faktori koji utječu na dugotrajnost nadoknade uključuju: osjetljivost na karijes i bolesti desni; način i vrstu ishrane, oralne navike.

Dentalni materijali prešli su dug put u novom mileniju. Uz redovne posjete stomatologu i posvećivanje pažnje oralnom zdravlju, osmijeh može izgledati lijepo mnogo godina.

Korisni savjeti

Ako želite da stomatološki rad ima duži vijek:

- Održavajte dobru oralnu higijenu, koja uključuje četkanje dva puta dnevno, uz pastu za zube s fluoridom, i čišćenje zubnim koncem (ili upotrebom drugog uređaja za čišćenje između zuba) najmanje jednom dnevno. Obratite pažnju na područja gdje se stomatološke nadoknade - ispuni, ljuspica ili kruna, spajaju sa zubom ili desni.

- Izbjegavajte konzumiranje šećera i budite svjesni koliko učestalost potrošnje šećera utječe na rizik od nastanka karijesa koji dovodi do oštećenja stomatoloških nadoknada.

- Redovno posjećujte stomatologa radi profesionalnog čišćenja i kontrole.

- Javite se stomatologu ako osjetite bol ili povećanu osjetljivost u zubu koji je napunjen ili zatvoren. Rana intervencija često može produžiti život stomatološkog rada.

- Koristite „night guard“ ukoliko škripite zubima u snu.

- Odaberite stručnog stomatologa koji koristi najnovije materijale i tehnike.

quote
<p>Dobra oralna higijena ima veliki utjecaj na to koliko će izdržati vaš stomatološki rad, ali i vaši prirodni zubi</p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.