PREPORUKE

Vježbajte u moru ili bazenu

Ako želite ojačati noge, stanite tako da vam voda seže do ramena, raširite noge, savijte koljeno i privucite ga prema prsima...

Vježbajte u moru ili bazenu. Arhiv

"Zdravlje u kući"

17.7.2019

Plivanje je odlična vježba za cijelo tijelo, a ljetovanje možete iskoristiti za intenzivan trening na bazenu ili u moru. Najbolje je početi s vježbama za noge. Stanite u bazenu ili moru tako da vam voda seže do ramena i raširite noge. Savijte koljeno i privucite ga prema prsima, dok istovremeno zamahujete suprotnom rukom. Izmjenjujte ruke i noge, pa postupak ponovite tri puta.

Čvrsta bedra

Za čvrsta bedra - Ostanite u vodi do ramena i lagano raširite noge dok ruke držite skupljene uz tijelo. Skupite i raširite noge i vježbu ponovite tri do pet puta. Ona će vam pomoći da učvrstite bedra. Iako naizgled jednostavna vježba, voda stvara otpor pa tijelo treba uprijeti više mišića da bi je izvelo.

Jačajte trbušne mišiće - Pronađite mjesto u plićaku i sjednite. Ispružite ruke ispred sebe pa potom koljena privucite najprije prema desnoj strani prsa i ispružite. Nakon toga isto ponovite, ali tako da primaknete noge prema lijevoj strani. Sve vrijeme držite torzo uspravan i ponovite ovu vježbu više puta. To će ojačati trbušne mišiće, stražnjicu i bedra.

Za jače ruke - Stanite u lagani raskorak i zauzmite položaj kao da boksate. Voda u bazenu ili moru trebala bi vam biti do ramena kako bi stvorila otpor. Nakon toga boksajte, ali otvorenim dlanom. Ponovite vježbu tri puta pod 30 sekundi. Ovaj tip vježbe jača ruke i trbušne mišiće.

Serije čučnjeva

Oblikujte trbuh - Skupite noge i ispružite ruke, privucite noge prema prsima te ih obgrlite rukama. Izdržite u tom položaju najduže što možete, pa lagano spustite noge.

Čučnjevi u vodi - Plićak je idealan za čučnjeve. Napravite 12 čučnjeva u tri serije vježbi, ali tako da ruke umjesto ispred sebe držite iznad glave. Čučnjevi pomažu u oblikovanju nogu, stražnjice i trbuha.

Plivanje za leđa

Koristi od plivanja su brojne. Ono može biti korisno za ljude širokog spektra kada su u pitanju i godine i sposobnosti: kod veoma mladih ljudi, također i starih, kod početnika i ozbiljnih sportista i ljubitelja fitnesa, kod trudnica, kod ljudi koji imaju deformitet ili povredu.

Plivanje pozitivno utječe na mnoge aspekte života, uključujući fizički, mentalni i emocionalni. Nije ni čudo što ljekari, fizioterapeuti, psiholozi, fitnes treneri predlažu i hvale plivanje kao jedan od najboljih načina da ostanete u formi. Ono povećava i snagu kičme, što je važno za cjelokupno zdravlje i stabilnost u svakodnevnim aktivnostima. Dobro je i za leđne mišiće.

U plićaku

Vježbe za cijelo tijelo mogu se raditi u plićaku. Uđite u pliću vodu tako da noge raširite najviše što možete i da voda seže do ramena. Ispružite ruke s dlanovima okrenutima prema dole i podignite petu prema stražnjici. Vraćajući petu, okrenite ruke s dlanovima prema gore. Trening ponovite drugom nogom.

Za gornji dio tijela

Ispružite ruke, uhvatite traku s oba kraja. Rastegnite je i zadržite kratko u zategnutom položaju, a zatim vježbu ponavljajte tik ispod površine vode tako što ćete širiti i skupljati ruke. Vježba se može raditi i tako što ćete držati jednu ruku ispruženu uvis, druga je spuštena prema dolje, a lakat privlačite ka boku.

Potrošnja kalorija

Vježbe u vodi efikasnije su od ostalih vrsta aktivnosti jer: otpor vode dovodi do veće potrošnje kalorija; mišići se učvršćuju i preoblikuju, ali se ne povećavaju; kad je dio tijela uronjen u vodu, djelovanje gravitacije slabi i oslobađa se znatan dio težine, pa se mogu izvesti vrlo intenzivne vježbe, bez opasnosti za zglobove.

Uz to, tijelo je izloženo stalnoj hidromasaži koja potiče mikrocirkulaciju, izglađuje kožu i sprečava nastanak celulita.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.