TIHI ZNAKOVI Signali da vam stres narušava zdravlje

Je li vrijeme da usporite

Tijelo nam šalje upozorenja, a na nama je da ih prepoznamo i da nešto poduzmemo

"Zdravlje u kući"
14.07.2019 21:18

Ako ste skloni migrenama, stres ih može aktivirati

Foto: Ilustracija

Stres je jedan od glavnih krivaca za brojna oboljenja, a porodični problemi, posao, visoki računi, previše obaveza i malo vremena neki su od njegovih uzročnika. Tijelo nam šalje signale da je vrijeme da usporimo, a na nama je da ih prepoznamo i da nešto poduzmemo.

Jaki grčevi

Jedan od znakova da smo pod stresom je bolan i osjetljiv želudac. Stres može uzrokovati da tijelo proizvodi više probavne kiseline, što dovodi do žgaravice. Može usporiti i stolicu, što uzrokuje nadutost, a tu su i pojačani grčevi u debelom crijevu, što dovodi do proljeva.

Ako vam se po tijelu pojave crvene fleke, a znate da nije riječ o alergiji, velika je vjerovatnoća da ste pod stresom. Imunitet se aktivira i tijelo počne ispuštati hemijski histamin kako bi se borilo protiv “oboljenja”. Ako ne umirite stres, sve će se pretvoriti u jaku alergiju.

Kad je imunitet zbog stresa oslabljen, kožu mogu iziritirati stvari na koje ranije nije reagirala, poput sapuna, deterdženata, hladnoće ili vrućine. Kako biste sami sebi pomogli, stavite hladan, vlažan peškir na dio tijela s flekama.

Gubitak težine

Ako vam kilaža naglo varira, i to može biti znak da je vaš organizam pod stresom. On izaziva oslobađanje hormona kortizola, a to umanjuje sposobnost tijela da obrađuje šećer u krvi i mijenja način na koji metabolizirate masnoće, proteine i ugljikohidrate. Posljedica je povećanje ili gubitak težine.

Zbog stresa možete posegnuti i za nezdravom hranom, a može doći i do prejedanja ili gubitka apetita.

Boli li vas glava

Ako inače nemate napade glavobolje, a odjednom se osjećate kao da vam glava puca, vjerovatno ste pod velikim stresom. Stres oslobađa hemikalije koje mogu uzrokovati promjene na nervima i krvnim sudovima u mozgu, a to dovodi do glavobolja.

Ako ste skloni migrenama, stres ih može aktivirati ili čak pogoršati. Pod stresom su i mišići napeti, a i to može uzrokovati glavobolju. Ako vas počne boljeti glava, a ne želite koristiti “ibuprofen”, namažite sljepoočnice uljem lavande ili mente.

Ako ste dobili akne

Ako vam se lice osulo, odnosno ako su ga prekrili crveni prištići, vjerovatno je uzrok stres. Kad ste pod stresom, tijelo ispumpava više hormona, poput kortizola, što uzrokuje da žlijezde kože stvaraju više ulja. Taj višak može biti zarobljen unutar folikula sitnih dlačica, a zajedno sa prljavštinom i mrtvim ćelijama kože stvara prištiće.

Nanesite na lice kremu koja sadrži benzoil peroksid ili salicilnu kiselinu, koja može očistiti akne ako se redovno primjenjuje. Možete se umivati i zelenim čajem ili obrisati lice sa malo čiste aloje. Antibakterijska svojstva zelenog čaja i aloje mogu potaknuti zarastanje i smirivanje akni.

Česte prehlade

Stres potiskuje imunitet, a to olakšava da se razbolimo i usporava oporavak od bolesti. Prehlada je jedna od najčešćih bolesti potaknutih stresom koje se pojavljuju zato što imunološki sistem ne može potisnuti virus.

Istraživanja su pokazala da dodaci cinka ili pastile s cinkom mogu skratiti trajanje prehlade za jedan dan ako se prvi put uzmu u roku od 24 sata od njene pojave. Osim toga, redovno vježbanje i dovoljno sna mogu, također, biti od pomoći da umanjite svakodnevni stres i poboljšate imunitet.

Komentari

NA VRH