PREPORUKE

Pomagači u čišćenju jetre

Poteškoće u radu jetre mogu utjecati na pamćenje, spavanje, rad štitne žlijezde i tjelesnu težinu

Jetri rad otežavaju stres, nezdrava prehrana i prekomjerno uzimanje lijekova. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

14.7.2019

Nakon srca, jetra je organ koji obavlja najviše funkcija u našem organizmu. Rad joj najčešće otežavaju stres, nezdrava prehrana i prekomjerno uzimanje lijekova, a poteškoće u radu jetre mogu utjecati na pamćenje, spavanje, rad štitne žlijezde i tjelesnu težinu.  

Podjela ćelija

Jetra je hemijska tvornica ljudskog organizma i, uz bubrege, najzaslužnija je za detoksikaciju organizma. Ona preoblikuje potencijalno opasne hemikalije i lijekove u manje opasne ili neopasne oblike.

Zadužena je za dotok krvi prema svakoj ćeliji u tijelu. Svaki dio tijela ovisi o radu jetre i njenom utjecaju na cirkulaciju. Ugljikohidrati, proteini, lipidi, minerali i vitamini su spojevi čiju razgradnju i apsorpciju kontrolira jetra.

Također, učestvuje u proizvodnji uree, glikogena i koagulirajućih proteina krvi. Zaslužna je i za kontrolu nivoa estrogena i androgena, hormona koji potiči podjelu ćelija i previsok ili prenizak nivo estrogena ili androgena može uzrokovati probleme sa zdravljem.

Ali, iako ima sposobnost samoobnavljanja, u nekim situacijama i jetri je potrebno pomoći. Više jje namirnica koje pomažu u detoksikaciji jetre i na taj način poboljšavaju njen rad. Zato ih trebamo što češće konzumirati.

Korijen maslačka stimulira tok žuči iz jetre. Maslačak se često koristi u liječenju masne jetre, ciroze, akni, regulaciju estrogena i ublažavanje simptoma PMS-a.

Protok žuči

Menta stimulira protok žuči i opušta žučne kanale. Na taj način pomaže u razbijanju masnoće. Također će pomoći u regulaciji nivoa holesterola, što olakšava filtriranje toksina. I artičoka potiče proizvodnju i protok žuči. Pomaže u sprečavanju žučnih kamenaca, a može dramatično ublažiti simptome žutice. Najčešće se koriste suhi listovi i cvjetni pupovi artičoke.


Što češće jedite kurkumu

Kurkuma koja potiče oslobađanje enzima odgovornih za uklanjanje toksina te pomaže i u prevenciji kancerogenih stanica. Stoljećima se koristi za probleme s lošom probavom, nadutošću i vjetrovima te za probleme s jetrom. Moderna fitoterapija kurkumu preporučuje kod otežanog lučenja žuči jer djeluje kao koleretik, odnosno stimulira lučenje žuči i kolagog - stimulira pražnjenje žučne kese.  

Djeluje hepatoprotektivno, a u istraživanjima je potvrđeno da štiti jetrene stanice od lijekova koji djeluju hepatoksično. Zbog toga se preporučuje njeno uključivanje u svakodnevnu prehranu.

Filtriranje toksina

Repa je odličan izvor antioksidansa, vitamina B i betalaina. Kada je riječ o jetri, pomaže filtriranje toksina. Dokazano je da repa može pomoći u liječenju i ublažavanju simptoma bolesti jetre.

Zeleni čaj

Pijte zeleni čaj što češće, jer on može ublažiti oštećenja jetre uzrokovana alkoholom. Zeleni čaj sadrži antioksidante katehine koji mogu pomoći u poboljšanju ukupne funkcije jetre. 

Bijeli luk

Poznato je koliko je bijeli luk dobar za naše zdravlje. Pomaže u prevenciji raka, a učinkovit je i u čišćenja jetre. Sadrži spojeve koji potiču oslobađanje enzima koji učestvuju u uklanjanju toksina iz jetre. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.