SAVJETI

Kosa i koža - pripremite ih za ljeto

Počastite svoju kosu i kožu temeljnom njegom prije sunčanja i odlaska na more, bit će vam zahvalne

Ljetni mjeseci zahtijevaju nešto drugačiju brigu o kosi i koži. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

12.7.2019

Obnavljanje kolekcije kupaćih kostima i lepršavih haljinica nije jedino što trebamo obaviti prije dolaska ljeta. Izležavanje na plaži i ispijanje kafe u ljetnim mjesecima, ma koliko nam to bilo drago, može imati i neke štetne strane ukoliko kosu i kožu ne pripremimo na odgovarajući način za izlaganje vrućini, znoju, morskoj soli i ultraljubičastim zrakama  

Ljetni mjeseci zahtijevaju nešto drugačiju brigu o kosi i koži. Osim što biste trebali početi voditi računa o lakšoj prehrani te pojačati unos tekućine i određenih vitamina kako bi kosa i koža dobile sve potrebne nutrijente i hidrataciju iznutra - neophodna je i njega izvana.

Zato počastite svoju kosu i kožu temeljitom njegom. Budete li se pridržavali sljedećih pravila, vaša kosa i koža bit će vam zahvalne.

Kosa – ojačajte je i vratite joj sjaj

Zbog utjecaja soli (ili hlora, ukoliko više volite kupanje u bazenu) i jakog sunca, koji je isušuju i dehidriraju, stručnjaci preporučuju nekoliko rituala koji će vam pomoći nahraniti kosu i vratiti joj zdrav sjaj, ali i ojačati i pripremiti je za ljetne udlove.

Ako imate priliku, napravite tretman dijagnoze vlasišta, no ukoliko nemate, sasvim je dovoljno napraviti dubinski piling vlasišta koji će, baš kao što to za nas čini piling za lice, s vlasišta ukloniti odumrle ćelije kože te spriječiti perutanje.

 Šišanje i maske

Kosa je tokom hladnih mjeseci bila podložna stresu pa je korisno s vremena na vrijeme napraviti antistresnu terapiju, odnosno dubinski piling uz pomoć kvalitetnih proizvoda te pritom izmasirati tjeme, što će nas opustiti i otkloniti stres.

Prije najtoplijih dana preporučljivo je kosu malo skratiti, ako je duga, ili malo više ošišati, ako su krajevi „procvjetali“, zatim je i nahraniti kako bismo joj dali zdrav, sjajan izgled i priliku da dođe sebi prije nego što dolaskom jakih vrućina ponovno bude na udaru.

Mnogi se okreću kauterizaciji kose - popularnom tretmanu za obnovu koji je zapravo vruće ispaljivanje što se prakticira u kozmetičkim salonima, no dovoljno je i podrezati ispucale vrhove te nahraniti kosu.

Možete to učiniti i kod kuće najobičnijom maskom za kosu koja će regenerirati oštećene dijelove vlasi. Masku za kosu preporučuje se koristiti jednom sedmično, no ukoliko osjetite da joj je potrebna dodatna njega, slobodno češće posegnite za njome.

Šamponi i zaštita od sunca

Zadnji, ali jednako važan korak koji morate poduzeti odnosi se na ljetni period, a podrazumijeva korištenje preparata za kosu koji su namijenjeni tretiranju tokom ljetnih mjeseci.

Preporučuje se koristiti posebne šampone i maske za kosu iscrpljenu od sunca, soli i hlora, a ukoliko želite da ona u svakom trenutku bude zaštićena i nahranjena.

Za zaštitu od sunca u svakom trenutku u torbi uvijek nosite sprejeve koji sadrže ovlaživače, vitamine, UV filtre i antioksidante te sprečavaju pucanje kose i suhoću, smanjuju lomljenje i obnavljaju hemijski oštećenu kosu.

Za kožu – lagana šminka

Jedno od osnovnih pravila tokom ljetnih mjeseci je korištenje lagane šminke, odnosno što hidratantnijih pudera ili, još bolje, BB krema koje održavaju vlažnost i prirodni izgled kože.

No puno više pažnje u tom razdoblju potrebno je posvetiti preparativnoj kozmetici. Izlagati kožu suncu bez prethodne pripreme može imati dosta negativnih posljedica.

Zaštita od sunca jedan je od najvažnijih segmenata za njegu tijela i uz osnovnu higijenu vjerovatno jedini segment njege koji je od vitalne važnosti za zdravlje.

Štetno zračenje ne samo da utječe na prerano starenje i pojavu bora, već je jedan od glavnih uzročnika raka kože. Losioni i kreme za sunčanje s visokim

SPF-om zaštitit će je i omogućiti da ostane zdrava i lijepa.

Izaberite proizvod sa zaštitom protiv UVA i UVB zraka koji će zaštititi kožu, usporiti njeno starenje i spriječiti stvaranje pigmentnih mrlja. Ne zaboravite izabrati viši faktor za lice, ali i balzam za usne.

Tijelo traži i masažu

Počastite svoje lice i tijelo pilingom kojim ćete temeljito odstraniti odumrle ćelije kože, pročistiti pore i ojačati mikrocirkulaciju. Imajte na umu to da ćete redovitim pilinzima spriječiti dehidraciju pa će postati otpornija na sunce i zdravija.

Nakon pilinga obavezno je nahraniti kožu hidratizirajućim kremama koje sadrže antioksidante i zaštitni faktor svaki put prije nego izađete iz kuće.

Također, bilo bi dobro napraviti masažu cijelog tijela i lica, što možete obaviti i kod kuće. Možete koristiti uljem sa shea maslacem koji će koži dati sjaj, mekoću i hidrataciju, ali i bilo kojim relaksirajućim uljem na biljnoj bazi. Masiranjem kože poboljšat ćete cirkulaciju te ubrzati metabolizam i eliminaciju toksina.

Savjet plus

Prije nego krenete na godišnji odmor i bućnete se u more, imajte na umu to da odstranjivanje dlačica neposredno prije izlaganja suncu djeluje negativno na kožu.

Zato na vrijeme uklonite višak dlačica voskom, šećernom pastom ili epilatorom. Ukoliko koristite žilete, zamijenite ih nakon svakih pet korištenja jer tupi žilet ne reže pravilno dlačice i pritom dodatno uništava kožu.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.