OBRATITE PAŽNJU

Bore na licu pokazatelj su zdravlja

Tijelo nam šalje upozoravajuće poruke i znakove

Bore na čelu mogu ukazivati na pretjeran unos šećera i masti. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

11.7.2019

Bore na licu, osim što su pokazatelji godina, mogu otkriti mnoge detalje o vašem zdravlju. Naše tijelo uz bore može slati upozoravajuće poruke i znakove. Tako se vodoravne bore na čelu često nazivaju i borama zabrinutosti. One ukazuju na to da ste pod velikim stresom i znak su da trebate usporiti i opustiti se. 

Rad jetre

Uz to, bore na čelu povezane su sa želucem - mogu ukazivati na pretjeran unos šećera i masti ili nedovoljan unos vode.

Vertikalna bora uz desnu obrvu može biti pokazatelj da jetra ne funkcionira kako treba.

Zato unosite što više namirnica koje mogu potaknuti zdravlje jetre - zeleno lisnato povrće, slatko voće i cjelovite žitarice. Ako imate boru uz desnu obrvu, umanjite unos kafe, začinjene hrane i soli, a ako sumnjate na ozbiljnije probleme s jetrom, potražite pomoć ljekara.

S druge strane, bora uz lijevu obrvu direktno je povezana sa slezenom i ukazuje na njen slabiji rad. Ako želite zdravu slezenu, smanjite s unosom šećera, a jedite slatko sušeno voće.

Ako imate boru na prijelazu između nosa i čela, to može biti znak da patite od sezonskih alergija. Ona može ukazivati i na nizak libido.

Bore uz vanjski dio očiju imaju osobe osobe koje se dosta smiju. Ali, one mogu nastati i ako imate oslabljen vid i ako naprežete oči da biste bolje vidjeli.

Ove bore su povezane i s unutrašnjim organima kao što su želudac, bubrezi i jetra, odnsono mogu upućivati na to da ovi organi ne rade kako treba.

Unos vode

Ako imate bore i krugove ispod očiju, moguće je da imate problema s radom bubrega, a stanje možete poboljšati povećanjem unosa voća, povrća i vode. One mogu ukazivati i na oslabljenu cirkulaciju. Redovito masirajte ruke i noge, vježbajte, a ako osjećate veće probeme, obratite se ljekaru.

Promjene oko usana

Mnogi od nas imaju vertikalne bore sa strane usana. Strane usana direktno su povezane s debelim crijevom, a njegovo dobro zdravlje veoma je važno za cijeli organizam. Ako imate bore oko usana, počnite redovito vježbati i povećajte unos vlakana, vitamina D i vode.

Bore iznad gornje usne najčešće imaju pušači. Ako ne pušite, a primijetili ste takve bore, možda imate problema s radom slezene. Povećajte unos korjenastog povrća poput repe i mrkve. A ako imate boru ispod donje usne i odmah iznad brade, postoji velika vjerovatnoća da zadržavate negativne osjećaje. A to nikako nije dobro za vaše zdravlje.

Pojava mrlja

Mrlje na usnama mogu biti posljedica loše cirkulacije, zbog čega trebate početi redovno vježbati. Mogu ukazivati i na problem s radom debelog crijeva pa morate počesti sa zdravijim prehrambenim navikama i povećati unos vlakana.

Bore na vratu

Bore na vratu mogu biti posljedica prekomjerne tjelesne težine, ali su također povezane sa štitnom žlijezdom. Povećajte unos cinka i smanjite unos glutena. Ako sumnjate na ozbiljnije probleme u radu štitnjače, obratite se ljekaru.

Vene na sljepoočnicama

Vene na sljepoočnicama mogu biti znak visokog krvnog pritiska i stresa. Redovno se opuštajte i usvojite zdravije prehrambene navike - povećajte unos banana, smanjite unos soli i češće vježbajte kako biste regulirali nivo krvnog pritiska.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.