ORDINACIJA

Kada se preporučuje vađenje štitne žlijezde

Ako je štitna žlijezda uvećana, to može praviti smetnje s osjećajem zategnutosti vrata, osjećaj gušenja, kašalj, otežano gutanje...

Štitna žlijezda je važan organ. Ilustracija

Piše: Doc. dr. Azra Bureković

24.7.2019

Štitna žlijezda mi je dosta uvećana, imam na njoj više čvorova, rađena mi je scintigrafija - hladni su čvorovi. Imam i Hashimoto i hipotireozu. Radila sam šest punkcija na šest čvorova i nalazi su uredni, nema ništa maligno. Pijem Eutyrox. S obzirom na to da me smeta pri gutanju i da imam stalno osjećaj zategnutosti u vratu, biste li mi preporučili vađenje štitne žlijezde? 

Štitna žlijezda je važan organ. Kažete da imate hipotireozu, znači smanjenu funkciju štitnjače, a i pijete Euthyrox tbl. - nadomjesnu terapiju. Niste napisali koliki je volumen štitne žlijezde, a njena veličina može praviti smetnje s osjećajem zategnutosti vrata, osjećaj gušenja, kašalj, otežano gutanje... Niste napisali ni koliko imate godina.

Prema podacima koje ste dali (uvećana štitnjača, uz otežano gutanje, hladne čvoriće i hipotireozu), ja bih vam predložila operativni zahvat vađenja štitne žlijezde u cijelosti, uz odgovarajuću dozu Euthyroxa postoperativno. Ipak, potrebno je vidjeti i pacijenta i nalaze pa predložiti terapiju. Vjerovatno Vam je endokrinolog ili internista već sugerirao operativni zahvat.


Doc. dr. Azra Bureković. Arhiv

Visina inzulina i pripreme za IVF

Prije dvije godine radila sam OGTT test i nalaz je bio dobar. Sada mi je rađen inzulin i prije obroka mi je bio 5 mu/ml, a nakon obroka 43.43 mu/ml. Endokrinolog mi je propisao siofor 850 jer mi inzulin nakon obroka skače. Ali, konsultirala sam drugog endokrinologa i on mi je rekao da je inzulin nakon jela normalan do 60 mu/ml i da mi siofor nije potreban. Šta bih trebala raditi jer se inače pripremam za IVF?

Za IVF pripremu potrebni su idealni uvjeti i nalazi kod žene. Niste napisali zašto Vam je potrebna IVF, koji je razlog nemogućnosti začeća, jesu li to policistični jajnici, promjene u spolnim hormonima, organske promjene na maternici, vagini… Bitno je znati i kakvi su Vam inače ciklusi i kakva vam je kilaža.

OGTT, koji ste radili prije dvije godine, govorio je samo o vrijednosti šećera. Kažete da ste sada radili nivo inzulina prije i poslije obroka, a važno je znati i šta ste pojeli te koliki je bio razmak između obroka i vađenja krvi. U svakom slučaju, trebate posjetiti endokrinologa, a Vi poslušajte onog stručnjaka kojem vjerujete, jer je individualan pristup u endokrinologiji nešto čime se rukovodimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.