SAVJETI

Zaštitite kosu tokom ljeta

Kada ste vani, kosu prekrijte maramom ili šeširom, a prije ulaska u more ili bazen navlažite vrhove vodom

Ljeti kosu nemojte previše stezati gumicama. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

4.8.2019

Ljeti se najviše brinemo kako da zaštitimo kožu, da je pravilno njegujemo i izbjegnemo opekotine od sunca. Nanosimo kreme za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom, oblačimo svijetlu odjeću koja će nas štititi od direktnog sunca, bježimo u hladovinu....

Bez zatezanja

Ali, često zaboravljamo da se, jednako kao i o koži, i o kosi moramo brinuti tokom ljetnih mjeseci, pogotovo dok smo na moru. Kosa je gotovo stalno izložena štetnim UV zrakama, a kada im se dodaju hlor i morska so, na kraju ljeta smo razočarani i zabrinuti jer je kosa izgubila prirodni sjaj, ispucala je i izgleda beživotno.

Zato se u vrelim ljetnim mjesecima pobrinite da zaštitite kosu od jakih vrućina, slanog mora i sunca. Kada ste vani, kosu prekrijte maramom ili šeširom. Tako ćete je skloniti od UV zračenja i zadržati joj vlagu. Šešir, također, sprečava da se kosa zamrsi zbog vjetra. Uz to, ne zaboravite redovno nanositi zaštitne proizvode.

Ljeti kosu nemojte previše stezati gumicama. Lagana pletenica idealan je izbor, a kosa je na vrućinama suha pa je dodatno zatezanje može još više oštetiti.

Prije nego što krenete na kupanje u moru ili bazenu, navlažite vrhove kose vodom ili nanesite regenerator. Hlor ili morska so mogu kosi itekako naštetiti, posebno ako je ofarbana. Voda i regenerator će joj dati zaštitni sloj koji će spriječiti da upija hlor i so.

Široki češalj

Također, mokru kosu nemojte češljati ili vezati u rep, jer je tada najosjetljivija. Četku poprskajte balzamom i uljem za kosu ili koristite široki češalj kako biste kosu što manje oštetili.

Ne zaboravite da i klima-uređaji mogu biti veliki neprijatelj kose, pogotovo ako pušu jako niske temperature. Oni isušuju zrak i izvlače svu vlagu iz njega, pa tako i iz kose. Zato u prostorijama u kojima često boravite uvijek držite ovlaživač zraka i klima-uređaj namjestite na umjerenu temperaturu.

Njega ako se farbate

Ljeti farba na kosi izblijedi i dodatno isuši tjeme, pa stručnjaci savjetuju da se ofarbate barem dvije sedmice prije izlaganja suncu. Kako biste kosu dodatno zaštitili, preporučuje se korištenje šampona i balzama koji će joj sačuvati sjaj i boju održati intenzivnom, kao prvih dana nakon farbanja.

Radnje su pune proizvoda namijenjenih za njegu suhe i tanke kose, tretirane farbom, ili one koja je izložena klimatskim promjenama.

Napravite orahovo ulje

Balzam od oraha, zahvaljujući omega-3 masnim kiselinama, ojačava korijen kose, uklanja perut i višak masnoće s kože glave, a preporučuje se onima koji imaju tamniju kosu.

Orahovo ulje možete pripremiti sami kod kuće ili ga već gotovog kupiti. Uzmite nekoliko zelenih oraha i prerežite ih napola. Stavite ih u veliku teglu i prelijte maslinovim uljem tako da orasi budu potpuno prekriveni. Zatvorite teglu i pustite da stoji na toplom mjestu barem 45 dana. Potom ulje procijedite i držite ga na tamnom i hladnom mjestu.

Prije pranja, nanesite orahovo ulje na kosu, pustite da djeluje 15 minuta pa isperite kosu mlakom vodom. Redovnim korištenjem ulja kosa će biti sjajna, meka, bujnija i neće pucati ni opadati.

Regenerator od manga

Mango sadrži vitamine A, B i C, bogat je mineralima i vlaknima neophodnim za zdravlje kose. U blenderu usitnite bananu i mango, dodajte kapsulu vitamina E i tri kašike maslinovog ulja. Dobro promiješajte i nanesite na opranu kosu. Nakon dvadesetak minuta operite toplom vodom i našamponirajte šamponom od manga. To je dvostruka zaštita.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.