SAVJETI

Održite srce zdravim

Svakog dana trebali biste izdvojiti barem pola sata za šetnju ili razgibavanje, tako ćete se osjećati bolje, a srce će vam biti rasterećenije

Stručnjaci savjetuju i da pijete što više zelenog čaja. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

8.7.2019

Srce je najvažniji organ i zato ga moramo održavati u najboljem mogućem stanju. Kako bismo održali zdravlje srca, svakog dana trebamo paziti na pravilnu prehranu i biti tjelesno aktivni.

Budite povezani

Svakodnevno za svoje srce možete napraviti barem nekoliko stvari. Prije svega, spavajte dovoljno, a tako će vam tijelo biti zahvalno, a vrijednosti krvnog pritiska niža. Ako na poslu sjedite, svaku priliku iskoristite da ustanete i barem nekoliko minuta prošetate i razgibate se.

Svakog dana biste trebali izdvojiti barem pola sata za tjelesnu aktivnost – šetnju ili razgibavanje. Osjećat ćete se bolje, a srce će vam biti rasterećenije.

Da bi vam srce bilo zdravo, morate se što više družiti s drugim ljudima, pokazala su istraživanja. Nikako se nemojte izolirati, jer su studije pokazale da ljudi koji su sami i društveno izolirani umiru od bolesti srca od dva do tri puta češće od onih koji ostaju povezani s drugima.

Tokom dana odvojite barem nekoliko minuta samo za sebe. Napunite kadu i opustite se u kupki, ili jednostavno uživajte u tišini uz jutarnju kafu. Ako je organizam smiren, manji je rizik od problema sa srcem.

Stručnjaci savjetuju i da pijete što više zelenog čaja, jer je pun antioksidansa koji će vam, pokazala su istraživanja, umanjiti holesterol, ali i krvni pritisak.

Umanjite stres

Naučite nositi se sa stresom i izbjegavajte ga što je više moguće. Stresne situacije povisit će nam pritisak i ubrzati rad srca. Zato, ako želite dobro svom srcu, usporite, uživajte u životu, češće se smijte, nabavite kućnog ljubimca.

Kad god ste u prilici, zamijenite auto pješačenjem. Ako idete na kratke udaljenosti, nemate razloga da koristite automobil, jer samo pola sata svakodnevnog hodanja može smanjiti rizik od srčanog udara čak za trećinu.

Šta trebate jesti

Svi već znamo koliko je konzumiranje ribe korisno za organizam. Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribi, mogu pozitivno utjecati na pravilan rad srca. Samo jedan obrok sedmično koji sadrži ribu, smanjuje rizik od srčanog udara za čak 52 posto.

Povrće, poput kelja, brokule, kupusa i prokulica, bogat je izvor antioksidansa koji će čuvati zdravlje krvnih sudova, arterija i srca.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su zdravi međuobrok. Lanene sjemenke su, također, bogat izvor omega-3 masnih kiselina, a odlične su za one koji ne vole ribu. Isto je i s orasima, koji sadrže i arginin, aminokiselinu koja smanjuje visok pritisak.

Sok za dobro jutro

Svježe iscijeđeni i prirodni sok dat će vam energiju za dobro jutro, a u njemu su sastojci koji će čuvati zdravlje srca. Sok od narandže sadrži folnu kiselinu koja smanjuje nivo homocisteina, koji je povezan sa srčanim udarima. Sok od grejpa bogat je izvor antioksidansa koji umanjuju rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.

Korisni bijeli luk

Bijeli luk trebali biste jesti svakog dana, jer je dokazano da 600 do 900 miligrama bijelog luka dnevno smanjuje rizik od srčanih problema. Ovo povrće utječe na smanjivanje šanse od pojavljivanja ugrušaka, smanjuje arterijska oštećenja te umanjuje nakupljanje holesterola na zidovima krvnih sudova. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.