ISTRAŽIVANJE Zbog otrovnih hemikalija

Ako pušite cigarete, imate dvostruko veće šanse da vam se ovo dogodi

Piše: E. Š. / Avaz.ba

Pušenje uništava oči jednako kao i pluća

Foto: Arhiv


Pušenje uništava oči jednako kao i pluća, no mnogi pušači toga nisu svjesni, pokazala je anketa britanskog Udruženja optometrista (AOP).

Prema podacima britanskog kraljevskog udruženja slabovidnih (RNIB), među pušačima je evidentirana dvostruko veća šansa od gubitka vida u odnosu na nepušače jer duhanski dim može utjecati na razvoj brojnih očnih bolesti.

Dim cigarete sadrži otrovne hemikalije koje mogu iziritirati i oštetiti vid. Teški metali poput olova i bakra mogu se nakupiti u očnoj leći. Posljedica može biti razvoj očne katarakte jer leće postaju zamagljene.

Naučnici, također, podsjećaju da pušenje može rezultirati razvojem dijabetesa, koji oštećuje krvne žile u stražnjem dijelu oka, te da je kod njih vjerovatnoća od razvoja makularne degeneracije triput veća u odnosu na nepušače. Riječ je o stanju koje utječe na središnji vid, što znači da osoba gubi sposobnost viđenja finih detalja.

Ne treba zaboraviti ni da su pušači čak 16 puta podložniji razvoju neuropatije, stanja koje blokira dovod krvi u oko.

Prema rezultatima ankete u kojoj je učestvovalo 2006 odraslih Britanaca, 18 posto ih je kazalo da pušenje povećava rizik od razvoja sljepila ili gubitka vida, a tri četvrtine ili 76 posto ih je svjesno toga da je pušenje povezano s razvojem karcinoma.  

Aiša Fazlani (Aishah Fazlanie), optičar i savjetnik za klinička i regulatorna pitanja iz britanskog Udruženja optometrista, kaže da je većina ljudi svjesna povezanosti između pušenja i obolijevanja od karcinoma, no da mnogi među njima ne znaju kakav utjecaj ta navika ima na oči.

- Pušenje povećava rizik od razvoja mnogih očnih bolesti poput makularne degeneracije koja je povezana sa starenjem, a to je dovoljan razlog zbog kojega bi pušači trebali razmisliti o prestanku pušenja - kaže Fazlani.

NA VRH