DUGOVJEČNOST / ISKUSTVA

Ako morate u penziju, nemojte prije 65.

Japanski liječnik Shigeaki Hinohara, koji je gradio temelje japanske medicine i pripomogao dugovječnosti Japanaca, često je prakticirao ono što je propovijedao, a doživio je 105 godina

Hinohara: Predstavio nekoliko smjernica za dug i zdrav život. Thrive Global

"Zdravlje u kući"

4.7.2019

Japanski ljekar Šigeaki Hinohara (Shigeaki) bio je počasni predsjednik Međunarodnog sveučilišta sv. Luka i Međunarodne bolnice sv. Luka preminuo je u julu 2017. u 105. godini života.  

U svom posljednjem intervjuu predstavio je nekoliko osnovnih smjernica za dug i zdrav život, a među njima se našla preporuka: “Ako morate ići u penziju, probajte ići što kasnije, poslije 65. godine.“

Liječio ljude sve do svoje smrti

U intervjuu za Japan Times objasnio je da je dob za umirovljenje u Japanu određena na 65 godina kada je prosječan životni vijek bio 68 godina. Sada ljudi žive mnogo dulje, prosječni životni vijek u Japanu gotovo je 84 godine, stoga je dobro s radnog mjesta povući se što kasnije u životu, rekao je liječnik.

Hinohara je prakticirao ono što je govorio. Naime, sve do smrti liječio je svoje pacijente i radio 18 sati dnevno. Doživio je 105 godina. Vjerovao je da je smisao života doprinos zajednici te se cijeli život trudio ustajati rano ujutro i pomagati drugima.

To mu je bio životni pogon i ono što ga je održavalo na životu. Hinohara je, osim dužeg radnog vijeka, preporučio sljedeće:

Brinite manje o pravilnoj prehrani ili dovoljnoj količini sna, a više se zabavljajte

- Svi se sjećamo kako smo se kao djeca, kada smo se zabavljali, često zaboravljali jesti ili spavati. Vjerujem da kao i odrasli možemo zadržati takav stav.

Najbolje je ne opteretiti tijelo s previše pravila, poput određenog vremena za ručak ili određenog vremena za odlazak na spavanje, rekao je Hinohara.

 Ako želite živjeti dugo, nemojte biti pretili

- Za doručak pijem kafu, čašu mlijeka i sok od naranče sa kašikom maslinovog ulja. Maslinovo ulje je izvrsno za krvne žile i održava mi kožu zdravom.

Za ručak uzmem nešto mlijeka i nekoliko kolačića ili ništa ne pojedem ako sam previše zauzet. Nikad nisam ogladnio kada sam se usredotočio na svoj posao.

Večera je povrće, malo ribe i riže, a dva puta sedmično pojedem 100 grama nemasnog mesa, kazao je.

Nemojte slijepo slijediti svešto vam kaže ljekar

- Kada vam liječnik preporuči neka testiranja ili operacije, pitajte ga bi li tu proceduru predložio svojoj supruzi ili djeci. Suprotno uvriježenom mišljenju, liječnici ne mogu izliječiti sve.

Mislim da muzika i terapija životinjama mogu pomoći više nego što pretpostavlja većina liječnika.

Da biste pobijedili bol, zabavite se

- Bol je tajanstvena, a zabava je najbolji način da se na nju zaboravi. Ako dijete boli zub, a vi se počnete igrati s njim, ono će odmah zaboraviti na bol.

Bolnice bi trebale zadovoljiti osnovne potrebe pacijenata, stoga bolnici sv. Luka imamo terapije muzikom i životinjama, te umjetničke tečajeve".

Uvijek idite stepenicama i nosite vlastite stvari

- Penjem se dvije stepenice odjednom kako bih uvježbao mišiće, rekao je ovaj liječnik u spomenutom intervjuu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.