PREPORUKE

Morska hrana kao izvor zdravlja

Samo jedna porcija morskih plodova sedmično smanjit će rizik od nastanka srčanog udara za čak 50 posto

Brojne su hranjive tvari koje sadrže morski plodovi. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

3.7.2019

Morska hrana sadrži omega-3 masne kiseline koje su organizmu neophodne. Iako morska hrana sadrži holesterol, on neće naškoditi zdravlju. Našem zdravlju škode zasićene masne kiseline koje se nalaze u sirevima, mesu i brzoj hrani.

Samo jedna porcija morskih plodova sedmično znatno će poboljšati vaše zdravlje, a rizik od nastanka srčanog udara smanjit će za čak 50 posto.

Zdravlje očiju

Stručnjaci trudnicama savjetuju da ne jedu sirove morske plodove tokom trudnoće, ali i nakon porođaja, tokom dojenja. Preporučuje se konzumiranje svježe morske hrane, jer smrznuti proizvodi sadrže velike količine natrija, koji većina ljudi svakodnevno unosi u prevelikim količinama.

Brojne su hranjive tvari koje sadrže morski plodovi. Tako dimljeni losos sadrži visok nivo omega-3 masnih kiselina, a istraživanja su pokazala da omega-3 štite i zdravlje očiju. Najbolje bi bilo pripremati svježi losos. A za ljubitelje dimljenog lososa preporuka - provjerite sastav i količinu soli. Idealna porcija bila bi oko četiri kriške dimljenog lososa, odnosno 85 grama, jer ćete na taj način unijeti oko 25 posto preporučene dnevne doze soli.

Ali, budite oprezni ako imate problema s visokim krvnim pritiskom, i dimljeni losos jedite u što manjim količinama. Zamijenite ga svježim i pripremajte na zdrave načine.

Visok pritisak

Rakovi su odličan izvor proteina i omega-3 masnih kiselina. U njima se nalaze manje količine selena, hroma, kalcija, bakra i cinka. Ali, rakovi sadrže najviše omega-3 masnih kiselina koje imaju protuupalna svojstva pa mogu biti od koristi osobama koje pate od visokog krvnog pritiska i artritisa. Selen je snažan antioksidans koji će smanjiti nivo slobodnih radikala u organizmu.

Rak sadrži samo 128 kalorija u 100 grama, a pun je zasićenih masti, zbog čega je odličan za zdravlje srca i krvnih sudova. Ipak, sadrži visok nivo holesterola, pa nemojte pretjerivati.

Lignje pune proteina

Lignje su odličan izvor proteina, sadrže omega-3 masne kiseline, kalcij, bakar, cink, vitamin B i jod. Bakar je potreban za apsorpciju i skladištenje željeza i formiranje crvenih krvnih zrnaca. Visok nivo vitamina B olakšat će migrene, a kalcij će pomoći kod izgradnje kostiju i zuba.

Lignje se mogu pripremati na razne načine, a sadrže tek 70 kalorija u 100 grama. Ali, ako ih konzumirate pržene, uz prilog, broj kalorija bit će mnogo veći, a bit će pune i nezasićenih masnih kiselina koje štete srcu i krvnim sudovima.

Također, lignje nemojte jesti ako ste osjetljivi na plodove mora, a pri kupovini morate biti sigurni da su svježe.

Kamenice su afrodizijak

Kamenice su odličan izvor proteina, cinka i omega-3 masnih kiselina. Poboljšavaju raspoloženje i reguliraju nivo stresa, a pripisuju im se afrodizijačka svojstva. Sadrže više cinka od većine drugih namirnice. Ipak, pazite kakve kamenice jedete, jer mogu sadržavati veliku količinu žive, koja oštećuje mozak, bubrege i pluća.

Jastog i vitamin E

Jastog sadrži jod, selen i vitamin B. Ima manje kalorija, holesterola i zasićenih masti od nemasne govedine, svinjetine i škampa. Vitamin E, koji se nalazi u jastogu, štitit će ćelije od oštećenja. Zdrav je i bogat proteinima. Ipak, nije idealna namirnica za osobe koje imaju problema s visokim holesterolom.

Hobotnice za željezo

Hobotnica sadrži veliku količinu vitamina B, kalija i selena. Također je odličan izvor željeza i taurina, aminokiseline koja pomaže kod smanjenja holesterola i može pomoći u prevenciji bolesti srca. Uzimajte manje hobotnice, jer su ukusnije, a starije i veće hobotnice su žilave i tvrde ako nisu ispravno pripremljene.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.