ZDRAVE NAMIRNICE

Šaka kupina dnevno čuva srce

Pune su vitamina i minerala, vlakana te antioksidansa koji su vrlo učinkoviti u prevenciji brojnih bolesti

Kupine značajno doprinose smanjenju rizika od dijabetesa. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

8.7.2019

Zdrave crne bobice kupine, osim što osvježavaju, blagotvorno djeluju i na naše zdravlje. Pune su vitamina i minerala, vlakana te antioksidansa koji su vrlo učinkoviti u prevenciji brojnih bolesti. Najmanje je deset razloga zašto biste trebali što češće jesti kupine. 

1. Čak deset puta su bogatije antioksidansima od paradajza ili brokule, što ih svrstava u top deset najzdravijih namirnica. Specifičan antioksidans koji sadrže - elagitanin, kojeg nema gotovo ni u jednoj drugoj namirnici, vrlo je učinkovit u borbi protiv raka.

2. Bobice kupine pune su polifenola koji pomažu tijelu u borbi sa slobodnim radikalima te sprečavaju bolesti srca i krvnih sudova.

3. Boja kupina potječe od antocijana koji svojom snažnom antioksidativnom aktivnošću blagotvorno djeluje na zdravlje, posebno kardiovaskularnog sistema. Veoma je važna njegova uloga u prevenciji malignih bolesti.

4. Zahvaljujući visokom sadržaju prehrambenih vlakana, kupine značajno doprinose smanjenju rizika od dijabetesa, bolesti probavnog sistema, a odličan su saveznik u smanjenju tjelesne težine.

5. Sjemenke kupina, osim vlakana, sadrže i visok nivo elegične kiseline. Taj snažni antioksidans na različite načine se bori protiv hroničnih bolesti. Ovu kiselinu ne uništava ni kuhanje.

6. Ovo voće siromašno sadrži malo kalorija, ali je veoma bogato vitaminima C, E, folnom kiselinom te kalijem, manganom i magnezijem.

7. Šaka kupina osigurava osam grama prehrambenih vlakana, a najviše pektina koji blagotvorno djeluje na sniženje nivoa holesterola.

8. Zahvaljujući nutritivnom sastavu, kupinama se pripisuje protuupalno, antibakterijsko djelovanje na funkcije krvnih sudova.

9. Kupina je na vodećem mjestu među bobičastim voćem po nivou fitoestrogena koji ima potencijalnu ulogu u prevenciji karcinoma dojki i cerviksa.

10. U kupinama se nalazi lutein, najvažnija prirodna tvar za zdravlje ljudskog oka. Smanjuje rizik od degeneracije oka i sprečava razvoj očne mrene. Djeluje kao filter sunčevog svjetla, apsorbirajući UV zrake.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.