BOLOVI

Devet tipova tegoba u stomaku koje ne smijete ignorirati

Tupa bol u abdomenu, praćena mučninom i podrigivanjem, može biti znak srčanog udara

Može ukazivati na puknuće ciste jajnika. Ilustracija

Piše: Z. K.

3.7.2019

Devet je tipova boli u stomaku koje ne smijete ignorirati i zbog kojih treba potražiti pomoć ljekara. 

1. Jaka bol pod desnim rebrenim lukom obično se javlja nakon konzumiranja masne hrane i može upućivati na bol žučne kese. Nakon jela širi se u desno rame ili pod desnu lopaticu te može biti praćena povraćanjem. Neophodan je hitan pregled jer se može raditi o jakoj upali ili čak puknuću.

2. Grčevita bol u stomaku moguća je u bilo kojem dijelu i obično je vezana uz pražnjenje stolice, moguću nadutost, a prolivi i zatvor se mogu izmjenjivati. Pogoršava se uz stresove. Stanje obično ne zahtijeva odlazak na hitan pregled.

3. Bol u gornjem abdomenu koja se ponavlja ili osjećaj pritiska u gornjem abdomenu odmah ispod rebara može upućivati na probleme sa srcem. Posebno treba paziti ako se bol pojačava te na prateće simptome poput poteškoća s disanjem, preznojavanja, pada krvnog pritiska ili pulsa. Može se raditi o infarktu srca.

4. Jaka akutna bol u donjem dijelu desnog abdomena može biti znak upale slijepog crijeva. Bol najčešće počinje u području pupka te se s vremenom pogoršava i obično preseli u donji desni ugao. Čest simptom je povraćanje, ali mogući su i zatvor i proliv.

5. Tupa bol u abdomenu, praćena mučninom i podrigivanjem, može biti znak srčanog udara.

6. Iznenadna i jaka bol, pogotovo kod osoba koje imaju čir želuca ili dvanaestopalačnog crijeva, može upućivati na krvarenje i potreban je hitan hirurški zahvat.

7. Bol u desnoj ili lijevoj strani donjeg abdomena kod žena može ukazivati na puknuće ciste jajnika. Takva bol, također, može ukazivati i na torziju jajnika, pri čemu jajnik ostaje bez dotoka krvi, što je hitno stanje.

8. Probadajuća bol u donjem abdomenu praćena mučninom, povraćanjem, povišenom tjelesnom temperaturom i drhtavicom može biti znak bubrežnih kamenaca i/ili upale bubrega.

9. Bol u donjoj lijevoj strani stomaka koja se pogoršava kada se mičete obično je znak zastoja stolice radi neredovnog pražnjenja, ali može biti znak divertikulitisa, upale „džepova“ sluznice u kojima može zaostajati stolica, zbog čega oni mogu krvariti i perforirati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.