ORDINACIJA

Kad kontakt s biljkama i sunčeva svjetlost izazovu upalu kože

Oboljeli dolaze uspaničeni dermatologu jer je koža crvena, prekrivena mjehurima, svrbi, žari i boli. Mjehuri su tankog pokrova i brzo pucaju, a na koži nastaju rane

Promjene kod fitofototoksičnog dermatitisa ograničene su samo na dijelove kože koji su bili u kontaktu s biljkama i izloženi djelovanju sunca. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić

10.7.2019

Nakon kontakta s različitim biljkama ili travama, kod nekih ljudi na koži se javljaju crvenilo, svrbež i mjehuri različite veličine, ispunjeni bistrom tečnošću. Riječ je o upali kože ili dermatitisu izazvanom alergogenim ili toksičnim supstancama koje sadrži stabljika ili, što je mnogo češće, listovi biljke i nekih trava. 

Blaže promjene

Oboljeli dolaze uspaničeni dermatologu jer je koža crvena, prekrivena mjehurima, svrbi, žari i boli. Mjehuri su tankog pokrova i brzo pucaju, a na koži nastaju rane. Izgled kompletne kože može biti dramatično loš, ako je cijela zahvaćena. Ukoliko su zahvaćeni samo dijelovi koji su bili u kontaktu s biljkama i izloženi suncu, promjene su blaže.

Reakcija koja nastaje na koži nakon kontakta s nekim biljkama i travama ne mora nužno biti samo alergijske prirode. Reakcija koja se manifestira upalom češće je posljedica biljnih sokova koji djeluju toksično na kožu.

Zato dermatolog promjene na koži može okarakterizirati kao fotoalergijski dermatitis, što znači da alergogeni sastojci biljke i sunčeva svjetlost izazivaju upalu kože, ili fototoksični dermatitis (toksični sastojci biljke i djelovanje sunčeve svjetlosti). Najčešće je oboljenje izazvano istovremenim djelovanjem i alergogenih i toksičnih supstanci iz biljaka i trava, pojačano djelovanjem sunčeve svjetlosti.

Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić. Arhiv

Promjene na koži kod fitofototoksičnog dermatitisa ograničene su samo na dijelove kože koji su bili u kontaktu s biljkama i izloženi djelovanju sunca. Kod svjetlosnoalergijskog dermatitisa promjene se javljaju i na dijelovima kože koji niti su bili u kontaktu s biljkama niti su bili izloženi djelovanju sunčeve svjetlosti, jednom riječju zahvaćena je sva koža.

Crvene linije

Koža nesnosno svrbi, peče i crvena je. Na tako crvenoj koži uočavaju se trakaste ili ovalne lividno-crvene pruge, tračci ili ovalne i ovoidne promjene, jasno omeđene od okolne kože. Često se na takvim mjestima javlja veći mjehur ili mnoštvo sitnijih mjehura ispunjenih bistrom tečnošću.

Ove promjene zahtijevaju odgovarajuću terapiju koju određuje dermatolog. Sami sebi možete pomoći tako što ćete na zahvaćene dijelove kože staviti obloge od hladne vode ili borne kiseline.

Kako sve promjene svrbe, često se na ta mjesta nasele bakterije, što dodatno komplicira kliničku sliku promjena, a mijenja i način terapije. Kod fitofotoalergijskih dermatitisa, kada su promjene prisutne na cijeloj koži, potrebno je primijeniti i kortikosteroidnu terapiju.

Vrtne biljke i korov

Biljke koje u prirodi izazivaju fitofotodermatitis teško je nabrojati, jer ih ima mnogo. Vrtne biljke za koje se sigurno zna da izazivaju navedene promjene na koži, koje su naročito česte u podneblju u kojem mi živimo su listovi peršuna, celera, rutvice i listovi i stabljika paradajza, listovi ruža. Različite korovske biljke i trave izazivaju iste promjene na koži.

 Kako se zaštititi

Osoba koja je jednom imala promjene na koži koje su okarakterizirane kao fitofotodermatitis, da bi spriječila naknadnu pojavu istih promjena, treba izbjegavati kontakt s biljkama koje su već jednom dovele do oboljenja kože i istovremeno izlaganje suncu.


quote
<p>Najčešće je oboljenje izazvano istovremenim djelovanjem i alergogenih i toksičnih supstanci iz biljaka i trava, pojačano djelovanjem sunčeve svjetlosti </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.