KORISNO

Zašto paradajz, avokado ili banane ne treba čuvati u frižideru

Neke namirnice možemo bez brige ostaviti u kuhinji, ne na hladno, a one će tako čak biti i ukusnije

Frižideri su nepotrebni za skladištenje svih vrsta namirnica. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

28.7.2019

Mnogi misle da sve namirnice treba stavljati u frižider kako bi duže trajale, ali nije tako. Mnoge namirnica koje kupujemo možemo bez brige ostaviti u kuhinji, ne na hladno, a one će tako čak biti i ukusnije.

Gube okus

Frižideri jesu najbolji čuvari za jaja ili mlijeko, ali su nepotrebni za skladištenje svih vrsta namirnica. Neke čak nije preporučljivo ostavljati u frižideru, jer na hladnom gube svoja svojstva. Bolje ih je držati na sobnoj temperaturi ili u ostavi, kako ne bi promijenile okus i kako bi duže ostale svježe.

Među namirnicama koje nikako ne treba odlagati u frižider je paradajz. Ove sočne plodove najbolje je držati na sobnoj temperaturi, jer hlađenje ispod 12 stepeni ugrožava im okus i teksturu.

Slani namazi, poput maslaca od kikirikija, mogu stajati na polici i nekoliko mjeseci. Utvrđeno je da visoki udio soli u namazu sprečava pojavu buđi, a so djeluje kao konzervans.

Ni kečap ne morate držati u frižideru, osim ako ga ne volite jesti hladnog. Bogat je natrijem i može stajati na polici oko mjesec dana. Slično je i s većinom drugih začinskih sosova.

Nasuprot onome što mnogi misle, bosiljak se ne čuva na niskoj temperaturi, jer tako gubi aromu, pa čak i upija druge mirise iz frižidera. Najbolje je čuvati ga u zatvorenoj posudi, na suhom mjestu.

Suho i tamno

Iako se većina nas voli osvježiti hladnom lubenicom, stručnjaci ne preporučuju da cijeli plod stavljamo u frižider, jer tako se gubi nivo antioksidanasa. To, naravno, ne važi za kriške lubenice, koje se moraju čuvati na niskoj temperaturi.

I sve vrste krompira najbolje je čuvati na suhom, tamnom mjestu. Ali, ovo pravilo ne važi za već kuhani krompir, koji morate odložiti u frižider.

Banane sporije zriju na hladnom

I kada je o bananama riječ, pitanje je samo kakve ih volite jesti. Istraživanja su pokazala da se proces zrenja banana usporava kada je plod izložen hladnijim temperaturama, što znači da će banane koje čuvate u frižideru ostati relativno nezrele. Ako želite da vaše banane budu žute i mekane, onda ih čuvajte na sobnoj temperaturi.

Avokadu se mijenja okus

Avokado se uzgaja na visokim temperaturama, tako da će držanje avokada u frižideru usporiti njegov proces zrenja, a i truhljenja. Ovaj mali zeleni plod u frižideru može stajati dva do tri dana, a nakon toga počinju mu se mijenjati okus i tekstura.

Šljive će uvenuti

Kada stavite šljive u frižider, ponašaju se kao breskve - ne sazrijevaju, već će uvenuti. Ako volite svjež okus šljiva, najbolje je da ih držite na sobnoj temperaturi, ali ne predugo, jer se lako kvare.

Krastavce ne na direktno sunce

Kako je navedeno u istraživanjima „Fruits and Veggies More Matters“, krastavci su među namirnicama koje u frižideru gube nutrijente, kao i svoj sjaj. Najbolje ih je držati na kuhinjskom pultu, ali ne na direktnom suncu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.