PROMJENE Kako naše tijelo reagira

Stres - uzrok opadanja kose

Utječe na fazu rasta i prebacuje kosu iz faze rasta u fazu odmora

"Zdravlje u kući"

U prosjeku izgubimo između 50 i 100 dlaka dnevno

Foto: Ilustracija


Svi smo u nekom periodu života izloženi stresu. Profesionalne i lične obaveze, bolest, traume, mogu naštetiti mentalnom zdravlju. Ponekad stres može dovesti do tjelesne reakcije zbog koje se osjećate frustrirano - pucaju vam nokti, pojavljuju se bubuljice ili vam opada kosa. 

Životni ciklus

Opadanje kose koje se javlja zbog fizičkog ili emocionalnog stresa je kada folikule zbog stresa uđu u period odmora. Kao rezultat toga, dlake počinju opadati i kosa izgleda tanje, što može biti izraženije na nekim dijelovima glave.

Folikule dlake imaju svoj životni ciklus - rast, tranzicija, odmor i opadanje su faze koje se smjenjuju. Stres utječe na fazu rasta i prebacuje kosu iz faze rasta u fazu odmora.

Niko ne razumije koliko je kompleksna biologija koja određuje rad biološkog sata koji utječe na ciklus kose. Stres utječe na taj sat i da smjenjuje fazu rasta prelazeći u telogenu, tj. fazu odmora.

Ali, to ne vodi nužno do dugotrajne štete. Potpuna ćelavost se ne javlja osim ukoliko ne postoji neki upalni proces, poput alopecije areate, autoimune bolesti zbog kojeg se javlja gubitak kose u tragovima a tome uzrok može biti stres.

Nije primjetno

Nećete primijetiti opadanje kose odmah nakon stresne situacije. To se može javiti u prva tri mjeseca nakon stresnog događaja. Obično je opadanje kose znak da nova raste na mjestu opalih dlaka pa će ona biti vidljiva za tri do šest mjeseci.

U prosjeku izgubimo između 50 i 100 dlaka dnevno. To je sasvim normalno i, u poređenju s ukupnim brojem dlaka na glavi (kojih je skoro 150.000), opadanje tih stotinjak dlaka nije ni primjetno. Ali, opadanje se smatra problemom kada postane prekomjerno, primjetno i neophodno je konsultirati se sa stručnjakom.

Dosta dlaka na češlju

Ako primijetite na češlju ili četki kojim se češljate da vam opada više kose nego inače ili da kosa postaje tanja na nekim dijelovima, obratite se za pomoć dermatologu. Ali, kada je riječ o opadanju kose zbog stresa, to vas ne bi trebalo brinuti. Kada je tijelo pod stresom, ono se trudi da preživljava tako što smanjuje energiju koju troši na funkcije koje nisu presudne za život, poput rasta noktiju ili rasta kose.

Popravite raspoloženje

Imajte na umu da sprečavanje opadanja kose nije toliko važno, koliko je važno pronaći način da se nosite sa stresom. Redovno vježbanje, dovoljno sna i zdrava ishrana u tome vam mogu pomoći. I nekoliko kockica čokolade povremeno, druženje s prijateljima i slušanje muzike mogu popraviti raspoloženje.

Kada ljekaru

Ako vam kosa opada i to vas zabrinjava, dobro bi bilo da odete ljekaru. Čak i ako je riječ samo o opadanju kose zbog stresa, koje će se samo od sebe riješiti, treba naći pravu dijagnozu.

Životne promjene

Može vam pomoći uvođenje životnih promjena. Pored toga što je važno da dovoljno spavate, da se posvetite hobijima koji će umanjiti stres, vrlo je bitno i da unosite adekvatne nutrijente. Održavajte balans u ishrani i unosite vitamine i minerale.

Više o temi Opadanje kose

PROMJENE
Zašto nakon porođaja opada kosa
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na