ORDINACIJA

Muško zdravlje: Zašto ne dolazi do začeća

Prema svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, infertilitet, odnosno neplodnost, predstavlja nesposobnost seksualno aktivnog para, koji ne koristi kontracepciju tokom jedne godine, da začne potomstvo

Kada je neophodan pregled. Ilustracija

Piše: Prim. dr. Selver ŠabanovićAvaz.ba

3.7.2019

Imam 27 godina. Supruga i ja već nekoliko mjeseci pokušavamo, ali do trudnoće ne dolazi. Uradio sam spermiogram i nalaz je sljedeći: apstinencija 4 dana, likvefakcija >60min, konzistencija sluzava, zapremina 4,6, ph 7,4, fruktoza 1,0 (pozitivna), aglutinacija spermatozoida negativna, broj spermatozoida 18,0, broj spermatozoida po zapremini ejakulata 82,8. Progresivno pokretni 38,0, pokretni spermatozoidi 14,0 nepokretni spermatozoidi 48,0. Normalne forme 48,0, patološke forme 52,0, patologija glave 38,0, patologija vrata 10,0, patologija repa 4,0. Leukociti 0,1, vitalnost 0,72. Molim Vas za savjet. 

Prema svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, infertilitet, odnosno neplodnost, predstavlja nesposobnost seksualno aktivnog para, koji ne koristi kontracepciju tokom jedne godine, da začne potomstvo. Ukoliko ne dođe do začeća u periodu od godinu aktivnog seksualnog života, preporučujem Vam pregled kod urologa, a supruzi kod ginekologa, da se pokuša utvrditi zbog čega ne dolazi do začeća.

Dvije do tri godine unazad javio mi se problem s mokrenjem u vidu nepotpunog izmokravanja. Nakon mokrenja, urin ostaje u uretri, penisu, i kasnije kapljice dospijevaju na veš. Nedavno sam radio nalaz PSA (rezultat je bio 0,10) i ultrazvuk urotrakta na kojem je sve bilo uredno, urea i kreatinin također referentnih vrijednosti. Tokom ultrazvuka sam na zahtjev doktora išao na mokrenje, nakon čega je mjehur bio potpuno prazan. O čemu se radi, mogu li se preporučiti neki lijekovi?

S obzirom na Vaše tegobe s mokrenjem u vidu nepotpunog izmokravanja i osjećaja da Vam nakon mokrenja urin zaostaje u uretri, a kasnije kapljice dospijevaju na veš, preporučujem Vam da uradite urofloumetriju koja će pokazati kakav je protok urina kroz mokraćnu cijev - uretru i eventualno razlog zbog čega Vam zaostaje urin u uretri.


Prim. dr. Selver Šabanović. Arhiv

Osjećaj težine u testisu

Prije tri sedmice javio mi se osjećaj težine u desnom testisu. Nije bolno na dodir, ali nelagodan je osjećaj. Nakon 4-5 dana taj osjećaj se izgubio. Pio sam čajeve, misleći da sam sam prehladio bešiku, jer sam i mokrio često. Nakon sto se osjećaj težine izgubio, već danima imam neko blago zatezanje. Nema nikakve izrasline. Šta mi preporučujete?

Budući da ste imali osjećaj težine u desnom testisu, a sada imate blago zatezanje, važan bi bio podatak koliko imate godina, a u svakako Vam preporučujem pregled ko urologa i ultrazvučni pregled testisa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.